joi

18 aprilie, 2024

25 septembrie, 2017

Victor Ponta a fost audiat săptămâna trecută în două dosare, a dezvăluit Laura Codruța Kovesi luni, dar nu a oferit detalii despre cazurile respective.

Reamintim că fostul premier a fost audiat timp de trei ore, în urmă cu o săptămână, în calitate de martor.

Potrivit informațiilor pe surse, una dintre cauze este Dosarul Belina, în care ministrul Administrației, Sevil Shhaideh, are deja calitatea de suspect, iar pentru ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, s-a cerut ridicarea imunității pentru a putea fi și ea urmărită penal.


În ceea ce privește acest dosar, Laura Codruța Kovesi a declarat luni că a fost deschis în luna mai 2017, când procurorii anticorupție s-au autosesizat după apariția unor materiale de presă în Hotnews.

DNA acuză că, în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Fiind situae în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, spune DNA.

Scoaterea din proprietatea statului s-a făcut pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca”, dar hectarele respective au ajuns, în realitate, la Tel Drum.


Potrivit unui raport, publicat de Rise Project și atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, proprietarul real al companiei Tel Drum, care a obținut numeroase contracte cu statul, este Liviu Dragnea, deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la purtător ale firmei.

Raportul DGPI, intitulat “Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”, descrie o “reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. Documentul prezintă afacerile cu bani publici ale grupării și vorbește despre zeci de licitaţii câștigate de Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

PSD va anunța luni poziția partidului față de ridicarea imunității Rovanei Plumb și de eventuala înlocuirea a acesteia și a lui Sevil Shhaideh din Guvern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: