5 februarie, 2019

Contractul cu consorţiul european EuroGammaS (EGS), pentru furnizarea sistemului de fascicul luminos gamma, parte importantă a Laserului de la Măgurele, a fost reziliat în luna noiembrie, a declarat ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, pentru HotNews.

„Este reziliat contractul din noiembrie şi există un proces între EuroGamma şi IFIN – HH. Procesul se judecă în judeţul Ilfov. Se judecă în România pentru că aşa a fost stipulat în contract. Partea română a reziliat contractul. Acum aşteptăm soluţia judecătorească. Noi nu ne putem implica în niciun fel pentru că este vorba de un contract comercial care intră pe drept civil. În faza în care s-a ajuns este o problemă juridică”, a spus Nicolae Hurduc.


Întregul proiect s-a ridicat la o valoare de peste 300 de milioane de euro, fonduri europene, din care această ultimă parte, Sistemul de raze Gamma, reprezintă 67 de milioane de euro.

Sistemul este construit de consorțiul EuroGammaS, o asociere de firme și entități științifice din Italia, Franța, Germania, Suedia, Danemarca și Marea Britanie. Asocierea este condusă de Institutul de Fizică Nucleară din Italia, iar din el mai fac parte Universitatea Sapienza din Roma și Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța.

EuroGammaS a refuzat să livreze echipamentele deoarece clădirea unde ar trebui instalate are mai multe probleme, care pun în pericol funcționarea lor, potrivit publicației Recorder.ro:

„Cercetătorii străini refuză să ducă mai departe lucrarea și au atașat la dosar o serie de teste independente în urma cărora ar fi descoperit că podeaua nu ar fi dreaptă, că materialele folosite ar fi de calitate îndoielnică sau că șantierul pe care s-a lucrat nu a respectat regulile de siguranță la locul de muncă.”


Institutul de la Măgurele susține însă că situația clădirii este în regulă și, pe de altă parte, nu mai pot reface caietele de sarcini, astfel încât pretinde ca partenerii să le livreze echipamentele. Pentru întârzierea onorării contractului au impus penalități, după care au reziliat contractul.

Oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv comisarul Corina Crețu, au încercat în zadar să medieze conflictul și, în cele din urmă, au avertizat România că poate pierde o parte din banii europeni alocați pentru proiect ELI – NP, Laserul de la Măgurele.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: