vineri

12 aprilie, 2024

3 august, 2019

Kristalina Georgieva, fost director executiv al Băncii Mondiale, a fost desemnată candidatul UE pentru postul de conducere al Fondului Monetar Internaţional (FMI), în urma unor negocieri care au durat 14 ore, transmite presa internaţională.

Georgieva a câştigat în faţa fostului ministru olandez de finanţe, Jeroen Dijsselbloem, în urma a două runde de negocieri.

Georgieva este un politician de centru-dreapta, care a crescut în Bulgaria, sub comunism.


Ea este doctor în economie și are un masterat în economie politică și sociologie la Universitatea de Economie Națională și Mondială din Sofia.

Lăudată pentru abordarea directă, Georgieva a urcat pe treptele ierarhice ale Băncii Mondiale pentru a deveni director executiv în 2017, după aproape șapte ani la Bruxelles, în calitate de comisar european pentru cooperare internațională, apoi comisar pentru bugetul UE.

Guvernatorul băncii centrale din Finlanda, Olli Rehn, și ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, s-au retras vineri din cursa pentru şefia FMI, după o primă rundă de voturi între reprezentanții celor 28 de state ale UE. Mario Centeno, președintele portughez al miniștrilor Finanțelor din Zona Euro, s-a retras joi.

Fostul șef al FMI, Christine Lagarde, din Franţa, și-a dat demisia în iulie după ce liderii UE au ales-o în locul lui Mario Draghi în funcția de președinte al Băncii Centrale Europene.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: