miercuri

24 aprilie, 2024

6 iulie, 2012

Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei – potrivit unei scrisori datate 4 iulie și obținută de MEDIAFAX.

„Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România. Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o „democraţie ghidată”. În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independenţa sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării iar structurile alese democratic au fost suspendate”, afirmă deputatul CDU Krichbaum, în scrisoarea adresată lui Barroso.

El consideră că situaţia din România, de asalt la adresa democraţiei în sine, depăşeşte evenimentele care au fost criticate pe drept în Ungaria în acest an, fiind necesare acţiuni la nivel european mai dure decât cele care au vizat Budapesta.


„Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceţi să ia în considerare atât declanşarea procedurii prevăzute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum şi a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Funcţionare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituită o suspendare a dreptului de vot al României”, a cerut deputatul german.

El consideră că evoluţii alarmante din România ar trebui reflectate şi în următorul raport MCV. „După unele progrese în lupta împotriva corupţiei – având în vedere verdictul împotriva fostului premier Adrian Năstase – acţiunile din România sunt un mare pas înapoi. În orice caz, dacă a fost vreodată în calcul faptul că MCV nu mai este necesar, ultimele evenimente au confirmat necesitatea menţinerii lui”, afirmă Krichbaum.

În scrisoarea sa, parlamentarul german enumeră „restrângerea de către majoritatea PSD-PNL din Parlament a atribuţiilor Curţii Constituţionale” prin faptul că nu se mai poate pronunţa asupra hotărârilor adoptate de Legislativ, planurile de a implementa o nouă legislaţie electorală considerată neconstituţională de mai mulţi experţi, ignorarea de către premierul Victor Ponta a deciziei CC privind reprezentarea la Consiliul European, intenţia anunţată de Ponta de a înlătura doi judecători CC consideraţi apropiaţi de preşedintele Traian Băsescu, trecerea sub controlul său a Monitorului Oficial, schimbarea comisiei de atestare a diplomelor şi titlurilor universitare după ce a constatat plagiatul lui Ponta, schimbarea în grabă de către Parlament a regulilor privind suspendarea Preşedintelui României, care fac acest lucru mai uşor şi mai repede de realizat, schimbarea preşedinţilor celor două Camere cu încălcarea procedurilor, instalarea unor noi directori pentru SRR şi TVR şi schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: