sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iunie, 2021

Kremlinul ”a aflat cu regret” respingerea de către Uniunea Europeană (UE) a iniţiativei franco-germane pentru o relansare a dialogului cu Rusia, printr-un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, anunță Agerpres, care citează AFP.

„Preşedintele Vladimir Putin rămâne de o manieră generală favorabil stabilirii de relaţii de lucru între Moscova şi Bruxelles”, a spus Peskov. „Ştim că o serie de ţări s-au opus acestui dialog şi mai ştim că este vorba de cei mai tineri europeni, statele baltice, Polonia (…) şi că tocmai aceste ţări sunt cele care vorbesc într-un mod lipsit de temei despre ameninţări provenind dinspre Rusia”, a adăugat el.

La o săptămână după summitul organizat la Geneva între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, liderii german şi francez, Angela Merkel şi Emmanuel Macron, au propus Consiliului UE organizarea unei întâlniri cu Vladimir Putin, pentru a discuta subiecte de interes major.


Această iniţiativă a divizat statele membre ale UE şi nu s-a ajuns la un consens. Statele baltice, Polonia, Suedia şi Ţările de Jos s-au opus reluării dialogului, apreciind că liderul rus se face vinovat de acţiuni agresive împotriva unor ţări europene.

„Polonia a respins această propunere germană, pentru că noi credem că ea ar constitui un mijloc de promovare a lui Vladimir Putin, în loc să pedepsească o politică agresivă”, a comentat vineri, la Bruxelles, premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reproşat încă o dată vineri acestor adversari că înstrăinează Rusia „făcând totul pentru a avea pe teritoriul lor tot mai mulţi soldaţi ai NATO”. „Şi în plus ei resping dialogul”, a subliniat Peskov.

Relaţiile dintre UE şi Rusia s-au deteriorat accentuat după anexarea Peninsulei Crimeea şi declanşarea conflictului armat în Ucraina, în 2014. De atunci, nu a avut loc niciun summit UE – Rusia.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: