duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 martie, 2021

Kosovo şi-a deschis duminică ambasada sa din Israel în Ierusalim, urmând exemplul SUA şi al Guatemalei, care sunt singurele ţări care au ambasade în acest oraş al cărui statut se află în centrul conflictului israeliano-palestinian, transmite Reuters.

Kosovo, care este majoritar musulman, a promis să îşi stabilească ambasada în Ierusalim, atunci când a stabilit anul trecut relaţii diplomatice cu Israelul, cu susţinerea Statelor Unite. Ministerul de Externe din Kosovo a anunțat duminică pe Twitter: ”Angajamentul asumat în Biroul Oval este astăzi respectat”.

Israelul priveşte noile legături cu Kosovo ca parte a unei normalizări mai largi a relaţiilor cu state arabe şi musulmane, în cadrul acordului intermediate de fostul preşedinte american Donald Trump.


Wasel Abu Youssef, membru al comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a afirmat că deschiderea ambasadei Kosovo în Ierusalim contravine rezoluţiilor Naţiunilor Unite şi are rolul ”să slăbească cauza palestiniană”.

Nu a fost anunţată o dată oficială pentru ceremonia oficială de deschidere.

Joi, Cehia a deschis un birou diplomatic în Ierusalim, o filială a ambasadei sale din Tel Aviv, o măsură criticată de palestinieni şi de Liga Arabă.

La inaugurarea biroului a participat premierul Andrej Babiš, inaugurare care se produce la 2 săptămâni după ce Israel a trimis în Cehia 5.000 de doze de vaccin anti- Covid produs de Moderna, declanșând astfel ceea ce guvernul israelian a denumit a fi programul de ”diplomație a vaccinului”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cehia a fost până acum singura țară care a aderat la programul israelian, la scurt timp după livrarea către Cehia acesta fiind suspendat de instanțe israeliene pentru o verificare de legalitate.

Statutul Ierusalimului este unul dintre cele mai dificile obstacole în calea unui acord de pace între Israel şi palestinieni. Israelul a anexat Ierusalimul de Est după conflictul din 1967, într-o mişcare care nu a dobândit recunoaştere internaţională.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: