sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 august, 2020

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că anul școlar 2020-2021 va începe la termen, pe data de 14 septembrie, dar că forma de învățământ ca depinde de datele epidemiologice înregistrate în perioada 1-14 septembrie.

Șeful statului a anunțat 3 posibile variante de funcționare a sistemului de învățământ, decizia de aplicare a unuia dintre acestea aparținând comandamentelor județene pentru situații de urgență.

”Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. În fiecare școală au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi. Aceste trei scenarii sunt:

  • Scenariul ”verde”, în localitate e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu covid
  • Scenariul doi, ”galben”, între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică
  • Scenariul trei, ”roșu” peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă

Scenariile se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toți elevii merg la școală – sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activități se țin în școală, o parte în online. Învățământul online e acceptat ca învățământ normal atunci când nu se pot ține cursuri fizice”, a explicat șeful statului.

Președintele Iohannis a prezentat și situația actuală: ”Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, la populația foarte mare. Majoritatea localităților intră pe scenariul verde, cu foarte puține sau zero cazuri. Câteva sute de localități, la acest moment, intră în scenariul galben și doar 50 de localități azi s-ar încadra în scenariul roșu. Dacă numărul de cazuri crește, școala se va închide pentru acea localitate sau acel cartier. E vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori.”

Întrebat dacă consideră că învățământul online poate suplini cu succes varianta clasică, președintele a răspuns: ”Pentru o perioadă limitată, poate să țină loc de învățământ în clasă. Încadrările se vor actualiza permanent și pornim de la premisa că în orice localitate se va ajunge din nou la normalitate, într-un interval rezonabil de timp”.

La Palatul Cotroceni a fost organizată miercuri o reuniune pe tema educației, președintele invitând la consultări pe premierul Ludovic Orban, pe vicepremierul Raluca Turcan, pe ministrul Educației, Monica Anisie, pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pe ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, pe ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pe ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și pe șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: