Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, într-un discurs în faţa reprezentanţilor mediului de afaceri, că respinge „iniţiativele populiste recente de a pune în opoziţie investiţiile străine faţă de capitalul românesc”, subliniind nevoie de predictibilitate şi stabilitate economică.
„Mediul de afaceri este, pentru mine, pilonul-cheie al oricărui demers de construcţie naţională. (…) Resping categoric iniţiativele populiste recente, de a pune în opoziţie investiţiile străine faţă de capitalul românesc, companiile multinaţionale, faţă de IMM-urile româneşti. Este o mare eroare. Convingerea mea profundă este aceea ca antreprenoriatul românesc se va consolida cu atât mai mult cu cât cooperarea cu investitorii străini va fi mai strânsă. Anul trecut, investiţiile străine directe au atins un nivel record pentru perioada post-criză, circa 4,3 miliarde de euro, ceea ce arată, în continuare, atractivitatea României pentru mediul investiţional şi, de asemenea, importantă e calitatea acestor investiţii. Totodată, exportul net a înregistrat o contribuţie negativă la creşterea economiei”, a spus preşedintele Iohannis.
Preşedintele a vorbit şi despre situaţia şomajului, dar şi despre relaţia dintre guvern şi mediul de afaceri.
„Deşi ocuparea forţei de muncă s-a îmbunătăţit semnificativ, rata şomajului a ajuns undeva la 5,4%. Şomajul în rândul tinerilor se menţine foarte ridicat, peste 20%. (…) lipsa personalului calificat tinde să devină o problemă pentru mediul de afaceri, care impune soluţii coerente. Avem nevoie de predictibilitate, stabilitate economică şi un climat favorabil mediului de afaceri. Încrederea dintre guvern şi mediul de afaceri, dintre stat şi economie în general, că nu se câştigă doar în anii electorali, mai degrabă după, cu politici economice coerente, sustenabile, pe termen lung. În acest sens, îndemn ferm la prudenţă, în legătură cu diverse compuneri fiscale care sunt vehiculate în ultima vreme, mai ales, dacă nu sunt temeinic fundamentate, fără garanţii clare în privinţa beneficiilor, precum şi capacităţii administrative”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.
Șeful statului a mai precizat că una dintre principalele probleme ale României este lipsa infrastructurii, iar criteriul de performanţă ar trebui să fie absorbţia de fonduri europene.
„Constat cu îngrijorare că, din păcate, guvernele trec, dar problemele infrastructurii rămân, în ciua faptului că nu banii lipsesc, nici naţionali, nici europeni. Poate ar fi relevant, spre exemplu, ca un important criteriu de performanţă să fie tocmai absorbţia fondurilor europene şi implementarea proiectelor de investiţii”, a declarat Iohannis.
„Despre imperativul unui parcurs economic responsabil am discutat, pe rând, în calitate de preşedinte al tării, cu toate guvernele cu care m-am întâlnit până acum. Doresc să vă asigur că voi pleda în continuare pentru predictibilitate şi responsabilitate economică, pentru un parteneriat social real, astfel încât, beneficiile de astăzi să nu devină o notă de plată grea pentru generaţiile de mâine”, a mai spus preşedintele Iohannis.
Un răspuns
Su givernu atu cat a absorbit? ZERO ?!