Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că lupta anticorupție trebuie să continue în forță, sugerând că nu va promulga o eventuală modificare a codului de procedură penală, în cazul în care propunerea PSD va trece de votul Parlamentului.
„Sunt două lucruri pe care vreau să le subliniez în acest context. Primul lucru, după părerea mea, lupta anticorupţie trebuie să continue în toată forţa şi cu toată forţa. În al doilea rând, pot să vă spun că aceste modificări propuse sunt neavenite. Am o părere foarte proastă despre aceste modificări, iar aceeaşi părere evident că o au şi alţii care au exprimat îngrijorările lor în spaţiul public. Deci nu sunt de acord cu ele, mai simplu”, a spus preşedintele Iohannis, la aeroportul „Henri Coandă”, la întoarcerea din Polonia.
Pe de altă parte, șeful statului a precizat că își menție poziția exprimată în legătură cu ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
„Este cu totul altceva, MCV-ul este un instrument care şi-a dovedit utilitatea, dar care, aşa cum am discutat şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, cu reprezentanţii Consiliului European, trebuie să ajungă în faza de finalizare, cum şi recent reprezentanţi ai Comisiei au constatat că România a ajuns în ultima fază de MCV, faza (…) de terminare, nu de azi pe mâine, ci în câţiva ani. Noi credem că este realist ceea ce a propus preşedintele Comisiei Europene, domnul Juncker, ca acest mecanism să se finalizeze până la sfârşitul mandatului acestei comisii”, a afirmat şeful statului.
În Parlament au fost înregistrate mai multe propuneri legislative de modificarea a Codului Penal și de Procedură Penală, aparținând PSD.
Joi, Senatul a aprobat tacit propunerea semnată de Nicolae Șerban, care prevede interzicerea încătușării, în spațiul public, a persoanelor arestate pentru fapte de corupție și care va fi trimisă spre dezbatere finală Camerei Deputaților.
Un alt grup de deputați PSD a depus o propunere care vizează modificarea mai multor articole, arestarea preventivă fiind mult mai greu de stabilit de către judecător, iar munca procurorilor fiind mult îngreunată.
Ambasadele SUA și Marii Britanii la București au criticat dur intenția de a amenda legislația penală. Însărcinatul cu afaceri al misiunii americane, Dean Thompson, a cerut chiar lămuriri oficialilor, în cadrul unei întrevederi cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și premierul Victor Ponta.
„Orice modificări aduse acestor coduri trebuie analizate cu atenţie şi în mod transparent de toate părţile interesate, pentru a se asigura că aceste modificări nu subminează progresele recente obţinute de România în consolidarea statului de drept şi în lupta anti-corupţie”, se arată în comunicatul misiunii diplomatice a Statelor Unite.