13 octombrie, 2017

România nu va accepta propuneri care conduc la o Europă cu mai multe viteze, i-a transmis Klaus Iohannis președintelui Consiliului European, Donald Tusk, la întâlnirea ce a avut loc vineri, la Cotroceni.

Vizita lui Donald Tusk face parte din turneul est-european pentru consultarea membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unui document, de tip foaie de parcurs, privind pașii care urmează să fie întreprinși în procesul de consolidare a UE.

Documentul urmează să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului.

„În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziția României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opțiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre”, se arată într-un comunicat al Adminsitrației Prezidențiale.

Șeful statului a declarat că principiul inclusivității trebuie să aibă un rol esențial în procesul de consolidare a Uniunii Europene.

„Avansarea într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european”, se menționează în comunicat.


Președintele Klaus Iohannis pledează pentru o Europă unită, puternică, coezivă și coerentă, mai aproape de cetățenii săi și puternic profilată în plan global:

„Acest deziderat va defini acțiunea României pe perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019”, mai precizează Administrația Prezidențială.

Cristian Diaocnescu – Spre deosebire de statele vecine, România nu și-a stabilit ținte clare

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Donald Tusk este o discuție prealabilă importantă în condițiile în care până la sfârșitul anului vor fi inițiate, de către președintele Franței și cancelarul german, principalele direcții, dimensiuni ale acestui proiect privind noua Europă, a explicat pentru cursdeguvernare.ro  fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

 


„Domnul Emmanuel Macron își dorește o Europă care să ne apere pe toți. Germania este interesată de coaliții de voință, așa cum făcea America pe vremuri, pentru a răspunde unor categorii de riscuri extrem de complicate, dar față de care instituțiile Bruxellesului nu au fost în stare să asigure răspunsul adecvat – terorismul, criza refugiaților și discuția legată de coridoarele de energie”, a declarat Cristian Diaconescu.

În acest context, din perspectiva României există mai multe subiecte sensibile, extrem de complicate, pentru care are nevoie în mod cert de partenerii săi din Uniunea Europeană, mai spune Cristian Diaconescu.

„Așa sunt, de exemplu, unele aspecte economice care se împletesc cu cele de securitate. „Aici discutăm de Bazinul Mării Negre, de vecinătatea imediată a României, anume de Ucraina și Republica Moldova”, enumeră Cristian Diaconescu.

Dezavantajul României, în opinia fostului ministru Diaconescu:

„Faptul că, azi, pentru România, nu este foarte clar care sunt demersurile pentru a fi integrată în Spațiul Schengen (dincolo de frustrările că tehnic ne-am îndeplinit obligațiile, dar politic există decizii care se opun acestei integrări), nu există o perspectivă în ceea ce privește zona euro.

Alte state  candidate pentru zona euro, Bulgaria și Croația, și-au stabilit deja ținte clare.

Croația dorește să devină membră a zonei euro în 2020, iar Bulgaria, să facă parte din mecanismul european al ratelor de schimb, ceea  ce reprezintă o anticameră a primirii în acest spațiu.

Vorbesc despre zona euro pentru că, din discursurile domnului Emmanuel Macron, ale doamnei Angela Merkel, ca și din cele ale altor lideri europeni, apare cât se poate de clar că prima zonă de integrare puternică, sistemică, se va realiza, în Europa, în zona euro.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: