Liderii UE s-au reunit vineri, în format videoconferință, pentru a discuta pe marginea noilor propuneri ale Comisiei Europene legate de Bugetul multianual și de Fondul de revenire economică. Rezultatul previzibil: discuțiile vor continua.
Liderii UE au adoptat totuși, rapid, o decizie referitoare la Rusia – sancțiunile impuse împotriva acestui stat ca efect al anexării Peninsului Crimeea rămân în vigoare.
Liderii UE vor avea o nouă întâlnire pe data de 10 iulie, când se vor întâlni, față în față, la Bruxelles.
Președintele Klaus Iohannis a făcut la finalul reuniunii de vineri o scurtă declarație:
Cele mai importante două teme pe care le-am discutat au fost bugetul multianual pentru perioada 2021 – 2027 și fondul de recuperare economică. Avem câteva vești foarte bune, în sensul că ne-am înțeles să discutăm în continuare bugetul multianual și fondul de recuperare la pachet.
Pe de altă parte, s-a văzut astăzi că încă este nevoie de destul de multe discuții pentru a pune toate lucrurile la punct. Încă, nu toată lumea e lămurită cum trebuie abordată suma finală pentru fondul de recuperare și trebuie să mai discutăm anumite condiții în care se pot acorda aceste sume.
Ce este important pentru noi: în actualul exercițiu bugetar, România a primit, a avut dreptul la 44 miliarde euro. Eu, împreună cu întreaga echipă a României, ne luptăm ca să obținem o sumă considerabil mai mare pentru următorul exercițiu bugetar și me luptăm să obținem condiții favorabile de implementare pentru România.
Negocierile pe marginea Bugetului multianual și, în special, a Fondului de revenire economică s-au complicat în ultima săptămână.
Suplimentar, au apărut dubii legate de modul în care Comisia a calculat și a propus alocările naționale din Fondul de revenire. Sunt state care acum susțin că granturile trebuie să aibe atașate inclusiv condiții de îmbunătățire a indicatorilor macroeconomici naționali.
La reuniunea liderilor UE a avut o scurtă intervenție a șeful BCE, Christine Lagarde, care a transmis că efectele crizei coronavirus în piața muncii nu și-au atins amplitudinea maximă, iar cifreșe șomajului vor crește în continuare.