luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iunie, 2020

Liderii UE s-au reunit vineri, în format videoconferință, pentru a discuta pe marginea noilor propuneri ale Comisiei Europene legate de Bugetul multianual și de Fondul de revenire economică. Rezultatul previzibil: discuțiile vor continua.

Liderii UE au adoptat totuși, rapid, o decizie referitoare la Rusia – sancțiunile impuse împotriva acestui stat ca efect al anexării Peninsului Crimeea rămân în vigoare.

Liderii UE vor avea o nouă întâlnire pe data de 10 iulie, când se vor întâlni, față în față, la Bruxelles.


Președintele Klaus Iohannis a făcut la finalul reuniunii de vineri o scurtă declarație:

Cele mai importante două teme pe care le-am discutat au fost bugetul multianual pentru perioada 2021 – 2027 și fondul de recuperare economică. Avem câteva vești foarte bune, în sensul că ne-am înțeles să discutăm în continuare bugetul multianual și fondul de recuperare la pachet.

Pe de altă parte, s-a văzut astăzi că încă este nevoie de destul de multe discuții pentru a pune toate lucrurile la punct. Încă, nu toată lumea e lămurită cum trebuie abordată suma finală pentru fondul de recuperare și trebuie să mai discutăm anumite condiții în care se pot acorda aceste sume.

Ce este important pentru noi: în actualul exercițiu bugetar, România a primit, a avut dreptul la 44 miliarde euro. Eu, împreună cu întreaga echipă a României, ne luptăm ca să obținem o sumă considerabil mai mare pentru următorul exercițiu bugetar și me luptăm să obținem condiții favorabile de implementare pentru România.


Negocierile pe marginea Bugetului multianual și, în special, a Fondului de revenire economică s-au complicat în ultima săptămână.

Suplimentar, au apărut dubii legate de modul în care Comisia a calculat și a propus alocările naționale din Fondul de revenire. Sunt state care acum susțin că granturile trebuie să aibe atașate inclusiv condiții de îmbunătățire a indicatorilor macroeconomici naționali.

La reuniunea liderilor UE a avut o scurtă intervenție a șeful BCE, Christine Lagarde, care a transmis că efectele crizei coronavirus în piața muncii nu și-au atins amplitudinea maximă, iar cifreșe șomajului vor crește în continuare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: