Președintele Klaus Iohannis a cerut miercuri partidelor să dea dovadă de ”cumpătare, echilibru și deschidere la dialog”, iar Coaliției să se concentreze pe onorarea promisiunilor electorale și pe buna guvernare.
Declarația a fost făcută în ziua în care a debutat o nouă sesiune Parlamentară și în plin scandal în Coaliție generat de forma Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny” pe care premierul insistă să fie aprobată de guvern.
”Încrederea oamenilor în Legislativ nu este la cele mai înalte cote, o problemă cronică, acutizată de-a lungul anilor pe fondul discrepanței dintre promisiunile asumate de politicieni în campaniile electorale și rezultatele lor la final de mandat. Tocmai de aceea, reîntoarcerea la agenda cetățeanului va trebui să reprezinte linia directoare a activității parlamentare în sesiunea care a debutat astăzi. (…)
Fac pe această cale un apel către toate partidele, atât cele din Coaliția de guvernare, cât și cele din opoziție, să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor.
Simpla retorică nu își are rostul. În contextul pandemiei, sunt conștient că ritmul reformelor nu este mereu cel așteptat, dar sunt multe subiecte importante, fundamentale pentru viitorul României, al căror succes va fi foarte greu de atins fără dialog și cooperare. (…)
În domeniul justiției și al statului de drept, agenda publică a fost ocupată de câteva aspecte importante, precum desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și necesitatea unui cadru normativ care să așeze sistemul judiciar pe baze solide. Acestea sunt și rămân obiective foarte importante, a căror îndeplinire nu mai poate trena. (…)
În economie sunt semne promițătoare și, încă de anul trecut, au fost regândite mecanismele care să facă posibilă o creștere sănătoasă, ancorată în primul rând în investiții. Suntem în mod cert pe direcția corectă, dar nu este suficient să ne raportăm doar la cifre, la statistici. Este nevoie de mai multă empatie, de mai multă implicare și de rezultate concrete pentru oameni.
Creșterea de prețuri există, este reală și afectează mulți români. Pentru ei, trebuie pregătite soluții și aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniștrilor și a autorităților locale să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune și arată o direcție corectă. Mai multe investiții, în special în sănătate și infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, absorbția de fonduri europene, protejarea veniturilor – acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze.
Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul.
Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid. (…)
Îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație. Și când spun democrație, mă refer și la un mod democratic de funcționare în primul rând în propriile formațiuni politice.
Alegerile interne din partide nu sunt despre a înlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competiție de proiecte, despre dezbateri care să conducă la modernizare, eficientizare și înnoire, în așa fel încât rezultatul final să fie atingerea unui nivel și mai bun de reprezentare a românilor.
Știu că în coaliție există multă dorință de a guverna bine și multe intenții lăudabile. O parte dintre rezultate se văd deja. Însă mai sunt destule de învățat din ce nu a mers bine în ultimii ani. Inclusiv opoziția are multe de învățat și noi, cu toții, trebuie să fim mai implicați să livrăm rezultate și să ducem la capăt reformele pe care le-am promis”, a spus președintele Iohannis.
Vicepremierul Dan Barna a anunțat miercuri, după o reuniune a conducerii executive a USR PLUS, că miniștrii partidului nu vor participa la ședința de guvern convocată de premier miercuri seara, la ora 19.00.
Dan Barna a mai precizat că cere o reuniune a Coaliției, joi dimineața, pentru a lămuri problema adoptării Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.
Dacian Cioloș a preecizat la rândul său că Biroul Național USR PLUS este pregătit să se reunească în situația în care premierul Cîțu va prezida totuși ședința de guvern în absența USR PLUS.
”Dacă premierul decide să ține ședința fără USR-PLUS, înseamnă că va fi cu 2 partide din coaliție. Nu cred că poate să o facă… Dacă o face, avem o ședință a Biroului național în care vom decide cu ce mandat mergem mâine la Coaliție”, a spus Dacian Cioloș.
Şedinţa de guvern a fost supendată temporar miercuri după ce premierul Florin Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul Anghel Saligny dedicat comunităţilor locale, respectiv primăriilor, ceea ce a provocat nemulţumirea USR PLUS.
Proiectul nu are avizele de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei, conduse de USR PLUS.
Vicepremierul Dan Barna şi restul miniştrilor USR PLUS s-au opus ca programul Anghel Saligny, care prevede o alocare de 50 de miliarde de lei pentru primari, să fie adoptat miercuri fără o serie de modificări solicitate de USR PLUS.
USR PLUS a condiționat adoptarea proiectului de introducerea unor modificări de concept, astfel încât noul program de dezvoltare locală să nu repete erorile și lipsa de eficiență dovedite ale programelor PNDL.