sâmbătă

22 iunie, 2024

26 august, 2020

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că este posibilă deschiderea teatrelor și cinematografelor de la 1 septembrie, în condiții „specifice”.

Decizia, spune președintele, va fi luată joi în ședința CNSU, care va avea loc înainte de cea de la Guvern.

„Sunt două domenii în care consider că este cazul să se reia activitatea atât cât se poate și acolo unde se poate, în condiții de siguranță”, a precizat șeful statului.


„Primul sector, recunosc că este un sector la care țin foarte mult, zona culturală. Teatrele și cinematografele se vor putea deschide probabil începând cu 1 septembrie, în condiții de siguranță. Vor trebui lăsate locuri libere, toată lumea să poarte mască, respectate anumite condiții speciale stabilite de specialiști. E important ca acolo unde condițiile permit să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură?”, a anunțat șeful statului.

„Al doilea sector care este în suferință este sectorul HoReCa, în special funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răcește, terasele se vor putea folosi încă o vreme, dar după un timp nu va mai putea fi posibil.

După 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior, nu vor putea fi folosite toate mesele, ținând cont de condiții sanitare specifice și din locul respectiv. Specialiștii vor decide mâine un prag, iar acolo unde va fi depășit, în plan local, prin decizia comisiei județene, se va restricționa activitatea în interior”, a completat președintele.

„Cred că aceste două sectoare sunt importante, cred că după ce am învățat cum, să ne comportăm în pandemie putem să facem acest pas. Evident, nu ne întoarcem la normalitate. Funcționarea se va face în condiții și norme speciale”, a mai spus Klaus Iohannis.


Întrebat dacă, în ciuda specialiștilor și a avertismentelor INSP, se așteaptă la o creștere a cazurilor, președintele a răspuns că „deocamdată aceste calcule și grafice nu s-au adeverit, prin măsurile luate. După acel vid legislativ generat de acțiunile pesediste, din păcate nu au revenit la normal dar cel puțin avem o creștere care se numește liniară și care ne pune în situația în care putem să spunem că lucrurile sunt cât de cât sub control”.

„Lumea și-a dat seama că lucrurile nu-s de joacă, că epidemia există și că trebuie să ne protejăm. Probabil nu vom avea creșteri importante și lucrurile se pot desfășura cu respectarea normelor specifice în cinematografe, teatre și, evident, în școli”, a subliniat Klaus Iohannis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: