sâmbătă

27 iulie, 2024

23 iulie, 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea care aprobă metodele de intervenţie pentru combaterea atacurilor ursului brun şi care prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Legea a fost adoptată în regim de urgenţă, săptămâna trecută, de deputaţi, în urma tragediei de pe Jepii Mici, din Munţii Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs, în timp ce se afla în drumeţie. Peste 82.000 de persoane au semnat o petiţie iniţiată de Agent Green care cerea Parlamentului să nu legalizeze vânătoarea de trofee.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirma după tragedie că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie.


Ministrul a precizat că, în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare şi a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, pentru că actualul număr, de 220 de exemplare, nu e insuficient.

Organizațiile de mediu acuză clasa politică: „Soluţia letală nu mai corespunde moral cu societatea din România. Nu poţi să dai o lege prin care să anticipezi că în următorul an vor fi sute de urşi care vor ataca oameni şi să îi împuşti preventiv exact pe aceia. (…) Mai mult, în cazurile excepţionale când un urs a fost ucis pentru că nu a mai existat altă soluţie, trebuie interzisă vânzarea cărnii, blănii şi capului pentru trofeu. Acestea trebuie distruse prin incinerare pentru a descuraja industria trofeelor exact aşa cum se practică global cu fildeşul pentru a proteja elefanţii”, transmitea Agent Green înainte de votul din Parlament

***

.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: