17 februarie, 2018

Robert Mueller, procurorul special care coordonează ancheta

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a inculpat, vineri, 13 cetăţeni ruşi şi trei organizaţii din Rusia acuzate că au interferat în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi în procesul politic american, relatează site-ul publicaţiei The Guardian.

„Rechizitoriul îi acuză pe toţi inculpaţii de conspiraţie… Trei persoane au fost acuzate de conspiraţie pentru a comite fraude bancare, iar alţi cinci inculpaţi au fost acuzaţi de furt de identitate în formă agravată”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiţie.

Companiile vizate sunt Internet Research Agency („ferma de trolli” folosiți în timpul campaniei pe rețelele sociale), finanţată de către statul rus, şi alte două firme care operează sub numele de „Concord”.


Conform Departamentului american de Justiţie, sute de oameni au fost implicaţi în operaţiunea care a avut un buget de milioane de dolari şi a vizat site-uri precum Facebook, Twitter, Youtube şi Instagram, unde au fost postate știri false și mesaje menite să divizeze electoratul american.

În cursul audierilor în Congresul SUA, reprezentanţii platformei  Twitter au oferit date de identificare a 2.752 de conturi online despre care se presupune că ar fi fost create de Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului (Internet Research Agency), o firmă care ar fi afiliatăKremlinului.

Inculpaţii şi-au creat identităţi false şi au coordonat activitatea unor pagini de media sociale, urmărind atragerea audienţei americane, acuză anchetatorii.

„Unii dintre inculpaţi, care s-au prezentat drept cetăţeni americani şi nu şi-au dezvăluit asocierea cu Rusia, au comunicat cu persoane asociate echipei de campanie Trump şi cu alţi activişti politici, cu scopul de a coordona activităţi politice. Operaţiunile inculpaţilor au inclus susţinerea campaniei prezidenţiale a candidatului Donald J. Trump şi defăimarea lui Hillary Clinton”, se arată în comunicatul Departamentului de Justiţie al SUA.


Sub coordonarea lui Evgheni Prigozin, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, gruparea s-ar fi concentrat pe aspecte politice şi sociale din SUA care pot genera divizare în rândul cetăţenilor. Operaţiunea ar fi avut „obiectivul strategic de a genera discordie în sistemul politic american”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: