Comisia Europeană a primit o lovitură dură din partea judecătorilor europeni în privința modului în care gestionează tranzacțiile problematice din domeniul tehnologiei sau farmaceutic, aceștia considerând că un instrument juridic cheie folosit de autoritățile antitrust din UE nu este în regulă, transmite Politico.
Curtea de Justiție a UE (CJUE) a decis că executivul european nu poate prelua tranzacții de M&A de la autoritățile naționale de concurență care nu sunt responsabile de acestea și nu poate revizui tranzacțiile dacă acestea nu respectă pragurile de venituri impuse de legislația europeană.
Decizia reprezintă o victorie pentru compania de asistență medicală Illumina, care s-a împotrivit deciziei Comisiei Europene de analizare a procesului de achiziție a companiei de diagnosticare a cazurilor de cancer Grail, care nu avea venituri în UE. Comisia a respins fuziunea, amendând Illumina pentru încheierea tranzacției fără permisiune.
Dornică să evalueze achiziții de companii cu venituri foarte mici sau deloc în UE, care nu ating astfel pragurile minime de venituri impuse de legislația europeană pentru analizarea tranzacțiilor, Comisia a început să se folosească de Articolul 22, care permite autorităților naționale de concurență să trimită la Bruxelles tranzacții mai mici.
Acest articol oferea practic UE o modalitate de a controla achizițiile prin care o companie puternică cumpără o companie inovatoare pentru a elimina posibilitatea ca aceasta să-i devină rivală. Anterior, UE a ratat revizuirea unor tranzacții de miliarde de dolari, prin care companii Big Tech sau farma preluau companii cu active valoroase, dar fără venituri.
Judecătorii europeni au spus că acest sistem nu poate continua. Comisia nu are dreptul de a accepta sau de a încuraja autoritățile naționale să trimită astfel de cazuri aflate în afara pragurilor de venituri, deoarece acestea „sunt o garanție importantă a previzibilității și a securității juridice pentru întreprinderile în cauză”.
CJUE susține că executivul european a interpretat greșit regulile privind fuziunile utilizând articolul 22 pentru a accepta cereri din partea autorităților naționale care nu aveau dreptul de a revizui tranzacțiile în conformitate cu normele naționale.
Margrethe Vestager, șefa UE pentru concurență, a declarat că Comisia va continua să folosească instrumentul pentru a revizui tranzacțiile în care autoritățile naționale au jurisdicție și că mai multe țări membre au acum puterea de a analiza tranzacții fără praguri de venituri.
Posibilitățile de a examina aceste tranzacții „sunt mai extinse decât erau la momentul sesizării Illumina/Grail”, a comentat ea.
Illumina a fost amendată cu 432 de milioane de euro.
(Citiți și: ”Abordarea operațiunilor transfrontaliere de tip fuziuni și achiziții din perspectiva regulilor de concurență privind notificarea concentrărilor economice ”)
***