miercuri

1 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 octombrie, 2018

Raluca Țintoiu (foto), fost director general la NN Pensii, a acționat legal atunci când i-a informat pe membrii fondului de pensii despre discuțiile privind o eventuală naționalizare a Pilonului 2 de pensii, potrivit deciziei de marți a Curții de Apel București.

Curtea de Apel a anulat sancțiunile Autorității de Supravehere Financiare (ASF) împotriva Ralucăi Țintoiu şi a obligat ASF la o despăgubire morală de 1.000 de euro.

Curtea de Apel București a anulat „decizia de sancţionare nr. 541/14.04.2017 emisă de pârâtă (ASF, n.r.), actele care au stat la baza emiterii sale, precum şi toate actele subsecvente, inclusiv decizia nr. 1090/04.08.2017 de soluţionare a plângerii prealabile. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 1.000 de euro (în lei, la cursul BNR din data efectuării plăţii), cu titlu de daune morale”, spune decizia Curții.


Totuşi, pentru a-şi recupera amenda de 100.000 de lei, la care a fost obligată, Raluca Ţintoiu trebuie să continue demersurile juridice, deoarece Curtea a respins „petitul având ca obiect restituirea amenzii contravenţionale, ca fiind formulat împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă”.

Sancţiunea de retragere a autorizaţiei de director general i-ar fi făcut Ralucăi Ţintoiu imposibilă – practic, angajarea pe o poziție relevantă în sectorul financiar, nu numai în România.

Implicaţiile politice

După mesajul de informare al NN Pensii semnat de Raluca Țintoiu şi trimis membrilor fondului de pensii, la începutul anului trecut, liderul PSD Liviu Dragnea a cerut Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să sancționeze „extrem de dur” compania NN Pensii.

Discursul Liviu Dragnea invoca sancționarea și ca pe un exemplu dat multinaționalelor.


ASF a dat, apoi, cea mai mare amendă din istoria sa companiei olandeze (750.000 de lei), a amendat-o și pe Raluca Țintoiu și i-a retras autorizația, chiar dacă scandalul fusese declanșat de fostul ministrul al Finanțelor, Ionuț Mișa.

Ionuț Mișa emisese ideea că Pilonul 2 „se va desființa”, chiar la desemnarea sa în funcție. Ulterior și-a nuanțat declarația invocând o reformare a Pilonului 2, ale cărei variante încă se mai discută în cercurile guvernamentale.

Totodată, Parlamentul l-a revocat din funcție pe  președintele ASF, Mișu Negrițoiu, acuzat și el de Liviu Dragnea că ar fi fost la originea a ceea ce liderul PSD numea „un fake”.

Mișu Negrițoiu prezidase ședința ASF care a  sancționat-o pe Raluca Ţintoiu și pe NN Pensii.

Guvernul a decis, ulterior, reducerea contribuţiei către Pilonul 2 de pensii de la 5,1% în prezent la 3,75%

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: