duminică

23 iunie, 2024

9 octombrie, 2023

Jumătate din români consideră că statul are datoria să îi ajute indiferent de situaţie şi peste jumătate cred că Guvernul trebuie să crească salariile chiar dacă economia scade, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Comparativ cu 10 ani în urmă, a crescut procentul celor care cred că în situaţii de criză trebuie mai intâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului.

Cea mai mare diferenţă faţă de situaţia de acum 10 ani se înregistrează în cazul aşteptărilor privind creşterea salariilor, chiar şi când economia scade în sensul în care un procent semnificativ mai mare decât în ​​2013 a declarat acum că Guvernul trebuie să crească salariile chiar şi când economia scade. În urmă cu 10 ani, procentul celor care gândeau astfel era de numai 36% din respondenți.

Creşte numărul celor care preferă un loc de muncă stabil, dar mai prost plătit


Numărul românilor care preferă un loc de muncă bine plătit dar instabil a scăzut uşor în septembrie 2023 comparativ cu februarie 2013, de la 52% şa 51,8%., crescând numărul celor care preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit, 48% – 48,2%.

 • Declară că preferă o loc de muncă instabil, dar bine plătit, mai ales: bărbaţii, tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare, angajaţii la privat. 
 • Femeile, persoanele peste 45 de ani, locuitorii din rural, angajaţii la stat declarat într-o proporţie mai mare decât media populaţiei că preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit.

Ponderea celor care cred că statul este obligat să+i ajute indiferent de situaţie, cu 8 pp mai mare decât în 2013

Comparativ cu stiuaţia de acum 10 ani, a crescut numărul celor care cred că statul are datoria să îi ajute indiferent de situaţie, de la 42% la 50%.

În paralele, a scăyut numărul celor care cred că statul trebuie să ajute doar când au nevoie, de la 58% la 50%.

 • Conform analizei socio-demografice, sunt de părere că ”statul are datoria să îi ajute în orice situaţie” mai ales: tinerii, persoanele cu un nivel de educaţie redus, cei inactivi potenţial activi, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urban. 
 • Persoanele peste 45 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti, angajaţii la stat cred într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie că ”statul nu trebuie să ajute decât atunci când au nevoie”.

S-au înmulțit cei care cred că în situații de criză trebuie să se bazeze în primul rând pe ei

Faţă de acum 10 ani, a crescut considerabil – de la 72% la 81.7% – procentul celor care cred că în situaţii de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului, în paralel, scăzând numărul adepţilor ideii potrivit căreia ”În situaţii de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul statului şi abia apoi să mă ajut singur”, de la 29% la 18,3%.

 • Sunt de acord cu afirmaţia ”În situaţii de criză trebuie mai întâi să mă ajut singur şi abia apoi să cer sprijinul statului” mai ales: persoanele cu un nivel de educaţie mai ridicat, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajaţii. la privat. 
 • Tinerii sub 30 de ani, persoane cu un nivel de educaţie redus, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic îşi exprimă într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei acordul cu afirmaţia ”În situaţii de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul. statului şi abia apoi să mă ajut singur”, rezultă din analiza socio-demografică.

Statul trebuie să crească salariile și când economia coboară – cred 55,3% din intervievați

Procentul celor care acum 10 ani credeau că Guvernul trebuie să crească salariile chiar dacă economia scade era de 36% a crescut acum la 55.3%, în timp ce procentul celor care cred contrariul a scăzut de la 64% la 44,7%.

Analiza socio-demografică indică faptul că femeile, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie redus, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, angajaţii la stat sunt de părere că ”Guvernul trebuie să crească salariile chiar şi dacă economia scade” într-o măsură mai mare decât restul populaţiei. 

Consideră că ”guvernul nu trebuie să crească salariile atunci când economia scade” mai ales: bărbaţii, persoanele cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti, cei cu un venit mai ridicat.

Sondajul, realizat cu aceleași întrebări, în 2013 și anul acesta, penrtu a surprinde dinamica valorilor și mentalității populației

INSCOP Research a testat o serie de valori şi reprezentări sociale ale populaţiei aplicând aceleaşi întrebări în septembrie 2013 în cadrul Barometrului ”Adevărul despre România”, respectiv în septembrie 2023 în cadrul sondajului realizat în parteneriat cu News.ro. 

Rezultatele arată că acestea au cunoscut evoluţii diferite în ultimii 10 ani. 

Opţiunile alternative pentru un loc de muncă stabil, dar prost plătit, respectiv pentru un loc de muncă instabil, dar bine plătiţi au rămas perfect stabil în ultimii 10 ani. 

Cum s-au modificat opiniile respondenților:

 • Pe fondul unei perioade marcate de dificultăţi sociale şi economice acute, constatăm o creştere în prezent, comparativ cu situaţia din urmă cu 10 ani a ponderii românilor care cred că statul are datoria să ajute în orice situaţie. 
 • Cu toate acestea, ponderea celor care cred că într-o situaţie de criză trebuie mai întăi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară ajutorul statului a crescut, sugerând o consolidare a rezilienţei individuale. 
 • Cea mai mare diferenţă faţă de situaţia de acum 10 ani se înregistrează în cazul aşteptărilor privind creşterea salariilor, chiar şi când economia scade în sensul în care un procent semnificativ mai mare decât în ​​2013 a declarat acum că Guvernul trebuie să crească salariile chiar şi când economia scade. Explicaţia poate fi legată de persistenţa probelemelor economice, a inflaţiei care pune o presiune tot mai puternică pe situaţia financiară a populaţiei. 
 • De asemenea, se înregistrează o creştere importantă în 2023 faţă de 2013 a ponderii celor care preferă să economisească dacă ar avea nişte venituri suplimentare. 
 • În mod paradoxal într-o situaţie de criză economică şi socială, două treimi dintre români declaraţi că preferă să cumpere produse româneşti chiar dacă acestea ar fi mai scumpe decât cele străine. Răspunsurile indică o posibilă formă de patriotism economic, precum şi percepţia larg răspândită potrivit căreia produsele româneşti, în special cele alimentare, au o calitate mai bună decât cele importate”, afirmă directorul INSCOP research, Remus Ştefureac.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. Nu e nici-o mirare, avand in vedere mentalitatea de milogi iresponsabili a acelei jumatati din romani care asu exprimat aceasta opinie. In vederile mele, aceasta mentalitate este una dintre principalele frane in dezvoltarea tarii pe calea capitalista a competitivitatii. Nu discut, aici, originea acestei mentalitati.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

 1. Nu e nici-o mirare, avand in vedere mentalitatea de milogi iresponsabili a acelei jumatati din romani care asu exprimat aceasta opinie. In vederile mele, aceasta mentalitate este una dintre principalele frane in dezvoltarea tarii pe calea capitalista a competitivitatii. Nu discut, aici, originea acestei mentalitati.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: