România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
VIDEO Julia Leferman, BR: Sistemul de garanţie-returnare – Alianța Producătorilor de Băuturi cere un pachet legislativ complet
de Victor Bratu , 24.11.2020
”Proiectul de HG pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile este bun pentru România, este necesar pentru a putea recupera ce nu s-a făcut de 15 ani în materie de colectare/reciclare. Dar nu este singurul act normativ de care avem nevoie, ci și de adaptarea legislației primare de mediu, de ajustarea legislației fiscale, de ordinul de licențiere a operatorilor de sistem…” afirmă Julia Leferman, Director general al Asociației Berarii României, asociație membră în Alianța Producătorilor de Băuturi din România.
Julia Leferman a vorbit luni, la conferința organizată de cursdeguvernare.ro pe tema Sistemului de garanție-returnare a ambalajelor în România, despre rolul industriei de băuturi în designul sistemelor de gestionare a ambalajelor din România, precizând că această industrie va formula ”propuneri de rafinare a legislației”, astfel încât la final să existe ”un mecanism complet funcțional” așezat pe ”un pachet legislativ complet”.
Reprezentantul BR a reafirmat angajamentul producătorilor de a finanța costurile de început ale sistemului de garanție-returnare. ”Nu este vorba doar de ce se va vedea la comerciant, ci și de infrastructura din spate, care este mai puțin vizibilă dar este la fel de importantă”, spune Julia Leferman.
Între observațiile făcute de Julia Leferman: ”Avem nevoie de un cadru legislativ complet, de un sistem însă cu ținte realiste- e important să înțelegem că sistemul va fi eficient, dar nu va putea compensa ignorarea de mulți ani a problemei. La modul realist, țintele trebuie să rămână ambițioase, mari, dar să nu ne propunem sărim instantaneu de la 30 la 75%, ci etapizat. Sistemul trebuie să primescă șansa de a fi eficient. Mai avem nevoie de un sistem de penalități, care să dea echilibru unui sistem funcțional.”
Cele mai importante declarații făcute de Julia Leferman:
- Ne bucurăm că multe dinte propunerile ale noastre se regăsesc în propunerea de HG proiect de HG pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile. Cu toții ne-am uitat la exemple de bune practici, dar înțelegem că există un specific al pieței din România, astfel încât trebuie să construim împreună un sistem eficient.
- La începutul anului, berarii au creat această Alianță a Producătorilor de Băuturi din România, care acum reprezintă 70% din piața de băuturi din România. Am început acest proces de analiză și de dialog pentru a contrura un sistem eficient.
- Important: Există angajamentul producătorilor de a finanța costurile de încept ale sistemului. Nu este vorba doar de ce se va vedea la comerciant, ci și de infrastructura din spate, care este mai puțin vizibilă dar este la fel de importantă.
- Apreciem dialogul constructiv cu Ministerul Mediului, vom veni cu propuneri de rafinare a legislației. Trebuie să menționez că nu este singurul act normativ de care avem nevoie, ci și de adaptarea legislației primare de mediu, de ajustarea legislației fiscale, de ordinul de licențiere a operatorilor de sistem. Ne dorim să fie promovat ca un pachet și să încercăm să evităm greșelile trecute, când s-a demonstrat că o legislație imperfectă nu dă rezultate.
- Proiectul este bun pentru România, e necesar pentru a putea recupera ce nu am făcut de 15 ani în materie de colectare/reciclare. Avem, și noi, nevoie de acest instrument pentru a ne atinge obligațiile asumate, dar au și consumatorii nevoie – trebuie să înțelegem că ambalajele folosite nu sunt gunoaie, care se aruncă pe marginea drumului. Ambalajele trebuie reciclate pentru a reintra în procesul de producție.
- Ne aflăm în dialog cu guvernul, dar și cu ceilalți actori privați care vor intra în sistem, ca să configurăm un mecanism complet funcțional.
- Avem nevoie de un cadru legislativ complet, de un sistem însă de ținte realiste- e important să înțelegem că sistemul va fi eficient, dar nu va putea compensa ignorarea de mulți ani a problemei- realist, țintele trebuie să rămână ambițioase, mari, dar să nu ne propunem sărim instantaneu de la 30 la 75%, ci etapizat. Sistemul trebuie să primescă șansa de a fi eficient. Mai avem nevoie de sistem de penalități, care să dea echilibru unui sistem funcțional.