marți

16 aprilie, 2024

1 mai, 2015

tetarom
Autoritățile din Cluj rămân fără parc, dar cu amintirea unei frumoase ceremonii de inaugurare a lucrărilor

Construcţia parcului industrial Tetarom IV din judeţul Cluj pierde finanţarea europeană în valoare de peste 17 milioane de lei, după ce consilierii CJ au votat, joi, încetarea contractului de finanţare. Motivul deciziei este acela că proiectul, finanțat prin exercițiul financiar 2007-2013, nu va putea fi implementat până la data de 31 decembrie 2015.

Tetarom IV, mai scump cu 37% după revizuirea proiectului

Consilierii judeţeni din Cluj au votat, joi, cu majoritate de voturi, încetarea contractului de finanţare europeană a proiectului Parc Industrial Tetarom IV, întrucât data de implementare a proiectului, 31 decembrie 2015, nu poate fi respectată.

Potrivit documentelor şedinţei de Consiliu Judeţean, valoarea eligibilă a contractului era de aproximativ 35 milioane de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean şi a Uniunii Europene ar fi fost egale, de câte 50 la sută.


„În urma numeroaselor sesizări ale antreprenorului şi a problemelor ridicate în cadrul şedinţelor de comandament privind omisiunile proiectului au apărut premisele revizuirii proiectului tehnic. Proiectul revizuit a fost predat la registratura CJ de către proiectant la data de 25 martie 2015 şi s-a constatat faptul că acţiunea de revizuire a acestuia a generat o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări şi, implicit, generează majorarea corespunzătoare a contribuţiei judeţului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului. (…) Ţinând cont de cele prezentate, ne aflăm în imposibilitatea legală de a implementa contractul de lucrări în termenii şi condiţiile contractului de finanţare”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni.

Soluția locală: parcul se va face în etape, din banii județului

Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, a declarat, citat de Mediafax, că renunţarea la finanţarea europeană pentru realizarea parcului industrial Tetarom IV este „cea mai bună soluţie în momentul de faţă”.

„Această decizie de renunţare la finanţarea europeană e cea mai bună soluţie. Noi am cheltuit până acum aproximativ 2,5 milioane de lei pentru ridicarea unei hale, pentru turnarea fundaţiei la clădirea de birouri, precum şi pentru organizarea de şantier. Deci, practic, noi nu trebuie să înapoiem niciun ban către Uniunea Europeană, ci doar am renunţat să mai primim acei bani. Lucrarea nu are cum să fie finalizată în termenele impuse, pentru că proiectarea a fost greşită din start, iar noi ar fi trebuit să plătim 50 de mililoane de lei ca să putem respecta acele termene. bani pe care nu îi avem”, a declarat Vakar Istvan.

Vakar Istvan a mai spus că parcul industrial Tetarom IV se va face din banii judeţului, pe etape, „fără să fim presaţi de termene”.


Finanţarea europeană la care s-a renunţat, afirmă vicepreședintele CJ Cluj, va fi folosită pentru alte două proiecte al municipalităţii.

„Acei bani vor rămâne tot la Cluj, se vor amenaja drumul Lombului şi drumul Făgetului. Am vorbit deja cu primarul Emil Boc şi acele proiecte se vor face cu acei bani care iniţial au fost destinaţi Tetaromului”, a mai spus Vakar Istvan.

Scurtă istorie

Contractul pentru construirea celui de-al patrulea parc industrial Tetarom din Cluj a fost semnat, în aprilie 2014, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) din acea perioadă, Horea Uioreanu, lucrările urmând să fie finalizate în 20 de luni.

Lucrările la parcul industrial Tetarom IV au început în mai 2014, însă licitaţia de atribuire a proiectului a fost contestată de societatea Tehnodomus, iar lucrările au fost suspendate.

Ulterior, Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză societăţii care a contestat, astfel că în octombrie 2014, lucrările la Tetarom IV au fost atribuite asocierii dintre firmele ACI Cluj, Nordcomforest, Electromontaj SA şi SC Erbi Prod Com SA.

În judeţul Cluj funcţionează alte trei parcuri industriale administrate de SC Tetarom SA în care îşi desfăşoară activitatea firme precum DeLonghi sau Bosch.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: