vineri

19 aprilie, 2024

30 mai, 2019

Judecătorul Ion Popa ( foto), fost director în Ministerul Justiției în timpul mandatului Rodicăi Stănoiu (2000 – 2004), a  demisionat din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției la numai trei săptămâni după ce a fost readus de la pensie la propunerea ministrului interimar, Ana Birchall.

Fost judecător la Buftea, el a fost introdus prima dată în minister de Rodica Stănoiu, pe funcția de director al Departamentului de Organizare a Instanțelor și Resurse Umane. Din această poziție, a promovat judecător la Curtea de Apel București, în urma unui concurs pe care chiar el l-a organizat.

În 2005, judecătorul a ajuns secretar general la CSM, ceea ce a făcut-o pe Monica Macovei, ministru al Justiției la vremea respectivă, să spună că numirea este ”o rușine” ce aduce prejudicii imaginii justiției.


Ion Popa a fost dat afară din această funcție, după doar câteva luni, datorită unui raport al CSM ce-l critica pentru ”managementul defectuos”.

Ulterior, a lucrat la Curtea de Apel București, până în vara lui 2018, când s-a pensionat.

În 2013, Ioan Popa a publicat în revista Curierul judiciar un „Studiu asupra unor factori de risc și/sau de vulnerabilitate ai sistemului de justiție din România”. Printre aceste riscuri, în opinia actualului secretar de stat de la MJ figurau și Comisia Europeană și Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), femeia magistrat și magistratul pensionar.

“Analiza” pornea de la ponderea femeilor magistrat – erau femei 75% dintre judecători și 51,2% din procurori.


Situația era considerată relevantă de către judecătorul Popa, atât din “perspectivă statistică”, cât mai ales sociologică, se explică în articol. Ele fiind mai numeroase în sistemul judiciar, riscul reprezentat de femeia magistrat se amplifică, dă de înțeles judecătorul, care descrie în articol cum se poate transforma în infractoare o judecătoare sau procuroare necăsătorită.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: