joi

1 august, 2024

4 martie, 2019

Asociația IUSTITIA, a judecătorilor polonezi, a transmis un mesaj de solidarizare cu magistrații români care se opun schimbărilor ce încalcă principiul independenței sistemului judiciar.

„Asociația judecătorilor polonezi IUSTITIA dorește să-și exprime solidaritatea cu judecătorii români care se opun schimbărilor din sistemul judiciar, schimbări ce încalcă independența Justiției.

Protestul colegilor noștri români a fost organizat în interesul legitim de a apăra cadrul legal minimal al sistemului judiciar.


Recentele soluții legislative adoptate de legiuitorul din România reprezintă o amenințare iminentă  la independența justiției și subsecvent la adresa drepturilor și libertăților civile.

În consecință, justiția din România este pe deplin îndreptățită și critice acele prevederi care subminează independența justiției”, se arată într-un comunicat emis duminică de asociația judecătorilor polonezi IUSTITIA.

Magistrații polonezi se confruntă, la rândul lor, cu încercări repetate ale partidului conservator PiS, aflat la guvernare, de a controla Justiția, unele dintre metodele folosite acolo fiind copiate de coaliția de la București.

Printre altele, în Polonia a fost înființată o nouă cameră disciplinare pentru a se ocupa de cazurile disciplinare referitoare la judecători, în primă instanță și la recurs. Această cameră este compusă din judecători desemnați de președintele Poloniei (Andrzej Duda, ales din partea PiS), la propunerea Consiliului Național al Magistraturii.


De asemenea, pentru a înlătura judecătorii incomozi de la Curtea Supremă, a fost redusă vârsta obligatorie de pensionare. Această reglementare a fost eliminată după decizia din decembrie 2018 a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Din cauza acestei prevederi, Comisia Europeană a declanșat Articolul 7, numit ”opțiunea nucleară”, din Tratatul UE, articol ce poate duce, teoretic, întrucât practic nu vor exista probabil suficiente voturi, la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul European.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: