vineri

19 aprilie, 2024

23 iulie, 2014

Judecătoria Sectorului 4 a decis miercuri eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase după executarea unei treimi din pedeapsa de 4 ani şi şase luni în dosarul Zambaccian, dar procurorii DNA au anunţat deja că vor ataca hotărârea.

Hotărârea de miercuri nu este definitivă şi nici executorie, aşa încât fostul premier va fi eliberat doar dacă Tribunalul Bucureşti va menţine decizia.

Magistraţii au discutat miercuri raportul de eliberare condiţionată întocmit de Comisia Penitenciarului Rahova şi au hotărât că fostul premier poate fi eliberat.


Dacă recursul procurorilor anticorupţie va fi respins, Adrian Năstase ar putea fi eliberat imediat, întrucât ar fi efectuat deja numărul de zile de arest, conform avocaţilor.

Fostul premier execută acum pedeapsa la 4 ani de închisoare din dosarul Zambaccian, la care s-a adăugat un supliment de 6 luni acordat de instanţă la judecarea cererii de contopire a acestei condamnări cu cea de 2 ani închisoare pronunţată în dosarul Trofeul calităţii.

Fostul premier poate fi eliberat la executarea unei treimi din pedeapsa de 4 ani şi 6 luni, pentru că are peste 60 de ani, din care se scade perioada deja petrecută în închisoare (cele 8 luni executate în Trofel calităţii şi cele de după condamnarea, pe 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian).

De asemenea, judecătorii mai pot scădea şi zilele câştigate prin diferitele activităţi pe care cel încarcerat le-a avut în perioada detenţiei, de exemplu, publicarea a două cărţi, în cazul lui Adrian Năstase.


Potrivit agenţiei MEDIAFAX, apărarea a invocat „seria activităţilor pozitive” de pe parcursul celor două perioade de detenţie, respectiv faptul că a participat la diverse activităţi culturale şi educative din penitenciar, şi a fost chiar lector la unele dintre seminarii.

DNA: Nu există dovezi ale îndreptării condamnatului

Procurorul DNA prezent în şedinţa de miercuri a susţinut în pledoaria sa că Adrian Năstase nu are dreptul de a fi eliberat, ci doar posibilitatea, iar condiţiile eliberării condiţionate ale acestuia nu sunt pe deplin îndeplinite.

„Nu există dovezi şi documente care să ateste îndreptarea sa, timpul nu conferă scopul îndreptării faţă de pedepsele pentru care a fost condamnat. Sarcina probei revenea comisiei şi condamnatului. Comisia a primit proces-verbal şi caracterizarea acestuia, dar înscrisurile sunt pur formale. Evaluările comisiei în domeniul social, domeniu foarte important pentru reinsterţia sa socială, sunt făcute anterior de decizia privind contestaţia sa împotriva hotărârii instanţei de fond în cazul contopirii pedepselor. Prin această nouă hotărâre s-a stabilit o nouă pedeapsă în raport cu care comisia de evaluare trebuia să facă o analiză riguroasă după stabilirea definitivă a pedepsei finale, respectiv cea de patru ani şi jumătate. Din actele şi caracterizarea comisiei nu regăsim dovezi că sunt îndeplinite cumulativ condiţiile pentru eliberare condiţionată. Se referea avocatul la meritele şi succesul de prim-ministru al lui Adrian Năstase; noi nu le contestăm, dar faptele pe care el le-a comis au fost făcute tocmai prin prisma acestei funcţii. Comisia nu s-a preocupat pentru furnizarea de date privind acordarea recompenselor respectiv pentru ce şi de ce s-au dat aceste recompense. Observăm că Adrian Năstase nu a avut un comportament deosebit, ci unul normal pentru o persoană cu gradul său de educaţie, astfel că putem constata că nu există dovezi clare de îndreptare, astfel că solicităm respingera raportului comisiei”, a arătat procurorul DNA, citat de MEDIAFAX.

Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie anul acesta, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase – la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase – la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu – la patru ani cu executare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: