vineri

26 aprilie, 2024

20 octombrie, 2021

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri că președintele Iohannis a convocat joi noi consultări politice pentru formarea majorității guvernamentale. Consultările încep la ora 11.00.

Prima tentativă de instalare a unui guvern după demiterea guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură a eșuat miercuri, după ce Parlamentul a respins la vot încestitura unui guvern minoritar USR.

Dacian Cioloș a fost desemnat premier interimar săptămâna trecută, luni, și a eșuat – din cauza opoziției PNL și UDMR – să formeze o majoritate, iar în final a decis să meargă în fața parlamentului cu un guvern monocolor USR.


După votul de miercuri din Parlament, președintele PNL, Florin Cîțu, a transmis că un guvern poate fi format în jurul PNL.

”Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare. PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză.”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.

Și UDMR pledează pentru formarea rapidă a unui guvern, fie și în formulă minoritară PNL – UDMR.

PNL nu poate însă obține o majoritate fără USR, singura alternativă fiind cea a unui guvern minoritar PNL-UDMR cu susținere parlamentară a PSD.


După desemnarea unui nou premier, se reiau aceiaşi paşi pentru formarea unui nou guvern: alcătuirea listei de miniştri, prezentarea listei de miniştri şi a programului de guvernare în parlament, audierile în parlament a miniştrilor propuşi, dezbaterea programului de guvernare şi votul de învestitură.

Potrivit Constituţiei României, preşedintele poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Decizia preşedintelui de a declanşa alegeri înainte de termen este precedată de consultarea sa cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Constituţia României prevede, potrivit volumului „Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii” (Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Elena Simina Tănăsescu, Editura All Beck, 2004), trei interdicţii cu privire la dizolvarea parlamentului. Prima se referă la faptul că, în cursul unui an, dizolvarea parlamentului este permisă o singură dată. A doua interdicţie constă în faptul că în ultimele şase luni de mandat prezidenţial preşedintele nu poate dizolva parlamentul. A treia condiţie prevede că parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de mobilizare, de război sau de urgenţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: