miercuri

25 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 august, 2020

Fondul Proprietatea (FP), acționar la mai multe companii controlate de stat, acuză neaplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă în companiile de stat unde sunt acționari majoritari Ministerul Economiei și Energiei şi Ministerul Transporturilor.

FP le cere să ia măsuri imediate pentru a asigura aplicarea corectă şi eficientă a OUG 109/2011, potrivit unui comunicat al FP emis duminică.


„Este profund dezamăgitor să vedem că numirile de persoane afiliate politic în consiliile de administrație și în postul de directori generali continuă să fie o practică în companiile de stat din România”, spune Johan Meyer  (foto), CEO al Franklin Templeton Investments și manager de portofoliu al FP, în comunicatul citat.

Johan Meyer consideră că „până acum, ar fi trebuit să fie clar că inversarea acestei tendințe s-ar traduce în beneficii economice și sociale semnificative, de la reducerea riscurilor de fraudă și corupție la îmbunătățirea performanțelor operaționale ale companiilor și creșterea profitului pentru statul român, deblocând astfel potențialul lor economic și permițându-le să devină cu adevărat competitive”.

Neaplicarea legii în materie „este deosebit de evidentă în opt dintre companiile din portofoliul Fondului, dar nu se limitează la acestea:

 • Complexul Energetic Oltenia S.A.,
 • Societatea Naţională a Sării S.A. Salrom,
 • C.N. Aeroporturi Bucureşti S.A.,
 • S.N. Aeroportul Timişoara – Traian Vuia S.A.,
 • C.N. Administraţia Porturilor Maritime Galaţi,
 • C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, C.N. Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi
 • Plafar”.

Potrivit datelor Fondului, peste 90% dintre numirile reprezentanţilor Guvernului în Consiliile de Administraţie ale acestor companii nu sunt conforme cu regulile de guvernanţă corporativă, aşa cum sunt prevăzute în OUG 109/2011, pentru că fie sunt stabilite politic sau persoanelor în cauză le lipseşte experienţa profesională relevantă, susţine Fondul Proprietatea.


Totodată „multe dintre persoanele numite în cele opt companii menționate mai sus sunt afiliate sau sprijinite politic, în timp ce majoritatea candidaților nu au experiență profesională sau se află într-un conflict de interese”.

„Mai mult, peste 70% dintre reprezentanții Guvernului au fost numiți recent pentru mandate interimare (50% pentru mandate de câte 4 luni), ceea ce prelungește practica dăunătoare de a nu organiza procese profesionale de selecție pentru termene complete de patru ani, care ar asigura stabilitatea, transparența și predictibilitatea în companie”.

FP acuză faptul că legea este ocolită sau încălcată „în mod deschis în multe alte companii de stat prin: numiri ale unor persoane afiliate politic, numiri repetate ale membrilor interimari ai Consiliului şi directoratului, amânarea pe termen nedeterminat a proceselor de selecţie pentru numirea membrilor Consiliului pentru un mandat complet de patru ani”.

FP solicită Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor să ia sau să faciliteze următoarele măsuri urgente:

 • eliminarea influenţei politice în managementul companiilor de stat şi încurajarea profesionalismului şi standardelor ridicate de etică,
 • stabilirea şi respectarea unor proceduri clare de selecţie pentru consiliile de administraţie şi echipele de conducere executivă, pe termene complete de patru ani,
 • stabilirea unor procese şi responsabilităţi clare în ceea ce priveşte luarea deciziilor, ceea ce va crea predictibilitate şi va creşte transparenţa în companie,
 • stabilirea unor criterii de performanţă pentru organele de conducere, asigurând astfel performanţa generală a companiei, care sa poata fi evaluate transparent si independent,
 • implementarea unui cod de etică cu reguli clare privind conflictele de interese şi promovarea unor salarii adecvate, bazate pe performanţă şi rentabilitate pentru toţi angajaţii, ceea ce le va îmbunătăţi motivaţia şi
 • respectarea prevederilor OUG 109/2011, care interzice ministerelor să intervină în managementul de zi cu zi al companiilor de stat.

Ministrul Florin Cîțu: Companiile de stat vor primi notificări pentru respectarea legii

Ministerul Finanţelor Publice va transmite o notificare companiilor de stat pentru a respecta Ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, deoarece este nevoie de un management profesionist, cu mandat clar, a declarat în 27 iulie ministrul de resort, Florin Cîţu, citat de Agerpres.

„Avem discuţii cu toate companiile. Îi asigur pe toţi românii că toate companiile de stat vor primi o notificare din partea Ministerului Finanţelor Publice pentru a respecta OUG 109. Trebuie management profesionist, trebuie management cu mandat clar. Avem inspecţia economică şi va controla la sânge modul în care banul public este folosit. Avem şi ANAF care se uită pe partea cealaltă. (…) Îi vom notifica pe toţi că trebuie să respecte legea, Ministerul Finanţelor este cel care supervizează aplicarea 109 în economie. Îi vom notifica pe toţi că trebuie să respecte legea. În acest moment este cel mai important. Acum, mai mult ca niciodată, că trecem prin această criză, este vorba de bani publici care vor merge către anumite companii sau anumite sectoare din economie şi trebuie să vedem clar cum se vor folosi aceşti bani. Trebuie transparenţă şi profesionalism şi acest lucru se poate face doar cu management profesionist”, a afirmat Cîţu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: