miercuri

27 martie, 2024

7 noiembrie, 2020

Presa și televiziunile americane anunță că Joe Biden va fi următorul președinte al Statelor Unite ale Americii.

Proiecțiile CNN  ca și ale New York Times spun că Joe Biden a obținut deja 273 de voturi ale electorilor, ceea ce îi asigură victoria, pentru că este peste pragul minim de 270.

Calculele Associated Press spun de asemeni că al 46-lea președinte al SUA va fi Biden, iar proiecțiile  Reuters au confirmat scorul 273 de voturi, față de cele 214 pentru Donald Trump.


Voturile din Pennsylvania au decis soarta alegerilor, cele 20 de voturi ale electorilor din acest stat.

„Încă nu avem confirmarea oficială, dar am câștigat”, a declarat Joseph Robinette Biden. „America, sunt onorat că m-ați ales pentru a conduce țara noastră minunată. Ne așteaptă o muncă grea, dar vă promit asta: voi fi un președinte pentru toți americanii – chiar dacă ați votat sau nu pentru mine”, a mai postat viitorul președinte pe Twitter.

După ce rezultatul alegerilor va fi validat, Joe Biden va deveni președintele ales cu cel mai mare număr de voturi din istoria Statelor Unite. Alegerile din 2020 au fost scrutinul cu cea mai mare participare la vot din istoria SUA. De asemeni, Kamala Harris va fi prima femeie vicepreședinte a SUA, prima de culoare și prima de origine sud-asiatică.

Donald Trump nu numai că nu recunoaște victoria adversarului său, ci l-a avertizat pe Joe Biden să nu-și asume victoria, pe care o consideră frauduloasă.


Echipa lui Donald Trump a contestat rezultatul alegerilor în unele state în care acesta a pierdut, sau modul de desfășurare.

Donald Trump a declarat deja că va contesta numărătoarea voturilor prin corespondență. Acestea au fost mai numeroase ca niciodată și cei ce le folosesc sunt mai ales susținătorii democraților.

Felicitările liderilor lumii 

Foștii președinți ai SUA Jimmy Carter și Bill Clinton l-au felicitat pe Joe Biden. Bill Clinton: „America a vorbit și democrația a învins”.

Barack Obama: „Nu aș putea fi mai mîndru decât să-l felicit pe viitorul nostru președinte, Joe Biden”.

Confirmarea victoriei de către aceștia ca și din partea premierului britanic Boris Johnson și a cancelarului Angela Merkel, va face foarte dificilă contestarea lui Doinald Trump.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, i-a felicitat pe Joe Biden și Kamala Harris, cel dintâi cel puțin dintre liderii lumii cu care Donald Trump nu a avut relații foarte cordiale. „Țările noastre sunt prietene apropiate, partenere, aliate. Împărtășim o relație unică pe scena mondială. Abia aștept să lucrăm împreună”, a scris Justin Trudeau pe Twitter.

Ministrul de Externe german Heiko Maas pare că a răsuflat ușurat: „Bun, în sfârșit cifre clare. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu următorul guvern american. Vrem să investim în cooperarea noastră pentru un nou început transatlantic, un nou acord (New Deal)”. new deal este și programul cu care Franklin D. Roosvelt a scos  America din criza din anii 1930.

Germania a fost, alături de China, cea mai importantă țintă a războiului comercial declanșat de Admkinistrația Trump acum doi ani, prin suprataxe vamale.

Din Franța a venit deocamdată mesajul primăriței Parisului, Anne Hidalgo: „Bine ai revenit America! Felicitări Lui Joe Biden și Kamalei Harris. Acum când suntem pe cale să sărbătorim a cincea aniversare a Acordului de la Paris, acesastă victorie simbolizează nevoia de a acționa împreună mai mult ca oricând, în condițiile urgențșelor climatice”.

Donald Trump a semnat retragerea oficială a SUA din Acordul de la Paris privind reducerea poiluării cu puțină vreme înaintea alegerilor.

Klaus Iohannis: „Felicitări președintelui ales Joe Biden pentru victoria sa. Aștept să consolidăm și mai mult parteneriatul nostru strategic solid și dinamic, în toate componentele sale. România va continua să lucreze pentru întărirea securității, prosperității și rezilienței comunității noastre transatlantice”

Vor mai urma contestațiile?

Validarea rezultatelor scrutinului nu se va obține ușor, potrivit amenințărilor taberei republicane. Chiar după ce media americană au anunțat înfrângerea acestuia, avocații lui Donald Trump au afirmat că alegerile ar fi fost fraudate masiv, în ton cu mai multe afirmații similare ale candidatului republican.

Deja un judecător al Curţii Supreme a Statelor Unite a decis în favoarea unei sesizări republicane și a decis că buletinele de vot sosite prin poştă după 3 noiembrie în Pennsylvania vor fi tratate separat față de celelalte buletine de vot.

Validarea voturilor prin corespondență din Pennsylvania va depinde de interpretarea legii din acest stat, care permite numărarea buletinelor de vot expediate până marţi, 3 noiembrie, şi care au sosit în termen de trei zile după data scrutinului.

Joe Biden ar putea cîștiga și dacă îi sunt favorabile rezultatele din două din celelate trei state în care numărătoarea voturilor mai continuă: Arizona, Georgia și Nevada, unde de asemeni, republicanii au depus contestații.

Pe de altă parte, experții jurdici citați de Reuters spun că cererile echipei lui Donald Trump au puține șanse să întoarcă rezultatul votului.

Joseph Robinette Biden Jr.

A fost senator de Delaware între 1973 și 2009 și vicepreședinte al Statelor Unite. S-a născut în Scranton, Pennsylvania, la 20 noiembrie 1942.

A absolvit Universitatea din Delaware, Newark în 1965 și Syracuse (N.Y.) University College of Law în1968. A intrat în baroul Delaware în 1969.

A fost ales în Senatul Statelor Unite în 1972 și reales în 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 și din nou în 2008, în serviciu din 3 ianuarie 1973 până în 15 ianuarie 2009, când a demisionat pentru a deveni vicepreședinte.

În Senat a condus Comisia pentru Justiție și Comisia pentru Relații.

A candidat fără succes la nominalizarea Partidului Democarat pentru funcția de președinte în 2008, dar a fost ales vicepreședinte al Statelor Unite în mandatele lui Barack Obama în 2008, în serviciu din 20 ianuarie 2009 până în 20 ianuarie 2017.

Chiar după ce a fost ales senator, cu o săptămână înaintea Crăciunului din 1972, soția sa și cei treoi copii ai săi au fost implicați într-un accident auto, în care soția și fiica lui au murit, iar cei doi fii au fost grav răniți. Neconsolat, chiar s-a gândit la sinucidere. Încurajat de familie și mobilizat de grija pentru fii supraviețuitori, a decis să-și onoreze angajamentul fașă de cei care l-au ales senator.

Kamala Harris

s-a născut în 20 octombrie 1964 în Oakland, California. Mama sa, Shyamala, emigrase din India pentru a urma cursurile Universității California, Berkeley, unde l-a cunoscut pe tatăl Kamalei, Donald. Shyamala a făcut carieră în domeniul cercetării privind cancerul de sân. Donald a devenit profesor de economie la Standford. Kamala a fost crescută în credința hindu iar mama ei a dus-o odată la doi ani în India.

A intrat în baroul din California în 1990 și a promovat până la nivelul de procuror general al Californiei și apoi ca senator.

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: