miercuri

1 mai, 2024

2 iunie, 2021

Este timpul ca UE să devină o putere militară globală și este timpul ca SUA să înceteze să mai blocheze ambițiile Europei în domeniul apărării.

Acestea sunt concluziile unui nou raport al Centrului pentru Progresul American, un grup de reflecție din Washington care are legături strânse cu administrația Biden și care de multe ori ”testează” în avans viabilitatea unor concepte sau proiecte democrate.

Raportul, obținut de Politico înainte de lansarea oficială de miercuri, îl îndeamnă pe președintele Joe Biden să încurajeze UE să își dezvolte propriile capacități militare și să abandoneze politica administrațiilor anterioare, care blocau aceste ambiții sub pretextul ”paralelismului” cu NATO și al cheltuirii ineficiente a resurselor.


Documentul apare cu 10 zile înainte de prima vizită pe care Joe Biden o va face în Europa în calitate de președinte al SUA pentru a participa la reuniunile G7 și NATO.

„Dependența Europei de Statele Unite pentru securitatea sa înseamnă că SUA deține de facto putere de veto asupra direcției apărării europene”, potrivit raportului scris de Max Bergmann, James Lamond și Siena Cicarelli.

„Din anii 1990, Statele Unite și-au folosit în mod repetat această putere pentru a bloca ambițiile de apărare ale Uniunii Europene. Acest lucru a condus frecvent la situația absurdă în care Washingtonul a insistat că Europa trebuie să facă mai mult pentru propria apărare, dar apoi s-a opus cu tărie atunci când uniunea politică europeană a încearcat să facă pași în această direcție. Această abordare politică a fost o eroare strategică – una care a slăbit NATO din punct de vedere militar, a tensionat alianța transatlantică și a contribuit la declinul relativ al influenței globale a Europei”, scrie în raport.

Concluziile raportului vor atrage cu siguranță o opoziție acerbă din partea unor lideri politici americani și europeni, diplomați NATO și comandanți militari, care consideră că țările UE nu au în mod fundamental capacitatea de a se apăra și că în actualul mod de organizare Uniunea, care deja se luptă pentru a dezvolta o politică externă comună, nu ar putea acționa niciodată o putere militară coezivă.


Oponenții integrării militare a UE avertizează constant că orice duplicare a capacităților NATO, în special în ceea ce privește comanda și controlul, ar văduvi alianța nord-atlantică de resurse și ar servi numai  adversarilor, inclusiv al Rusiei.

Cu toate acestea, lideri ai UE, între care președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, susțin de multă vreme ideea creării unei armate a UE – cel puțin ca obiectiv aspirațional, pentru a îmbunătăți coordonarea și cooperarea militară a statelor membre ale Uniunii.

Summitul NATO din 14 iunie urmează să marcheze o nouă etapă în actualizarea conceptului strategic al alianței – vechi de un deceniu, la Bruxelles urmând să fie prezentate obiectivele și sarcinile-cheie de securitate ale NATO la orizontul anilor 2030. Actualizarea conceptului strategic al NATO a fost declanșată de președintele Emmanuel Macron, care s-a referit la moartea cerebrală a Alianței

Între chestiunile sensibile care vor fi luate în discuție se numără și propunerea de creștere a alocărilor la bugetul comun al NATO cu scopul organizării unui număr mai mare de operațiuni de descurajare desfășurate în interiorul granițelor comune.

O altă propunere este cea potrivit căreia aliații ar putea investi în modernizarea bazelor, pentru a se adapta la schimbările climatice și pentru a-și proteja rețelele de telecomunicații și de calculatoare împotriva atacurilor cibernetice și din spațiu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: