joi

30 mai, 2024

16 mai, 2021

Preşedintele SUA, Joseph Biden, i-a sunat, sâmbătă seară, pe Benjamin Netanyahu, premierul în exerciţiu al Israelului, şi pe Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, într-o încercare de dezescaladare a conflictului din ultima săptămână.

Joe Biden le-a spus celor doi lideri să rămână în continuare angajați în efortul de a găsi pentru conflictul care durează de decenii o soluție ce poate permite conviețuirea a „două state”.

Prima convorbire cu Mahmoud Abbas, de când Joe Biden e președinte

Șeful administrației americane a avut astfel prima convorbire cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, căruia i-a spus că vrea „să consolideze parteneriatul americano-palestinian”, dar i-a cerut să înceteze tirurile cu rachete pe care Hamas le lansează asupra teritoriului israelian.


Mahmoud Abbas, care conduce în Cisiordania, are puțină influență în Fâșia Gaza, controlată de militanții Hamas. Statele Unite nu discută însă direct cu Hamas, pe care o consideră organizație teroristă.

Joe Biden i-a spus premierului Netanyahu că SUA consideră în continuare că Israelul are dreptul de a se apăra, dar și-a exprimat îngrijorarea pentru victimele în rândul civililor, înregistrate de ambele părți.

De asemenea, el i-a cerut șefului guvernului israelian ca jurnaliștii să fie protejați, după ce Israelul a bombardat sâmbătă turnul al-Jalaa din Gaza City, unde aveau birouri agenția americană de presă Associated Press și televiziunea al-Jazeera, relatează BBC, preluată de Digi24.

Planuri pentru armistițiu – SUA și Rusia, intermediarii negocierilor

Guvernului Israelului şi organizaţia islamistă Hamas ar putea ajunge în următoarele zile la un acord de încetare a ostilităților, afirmau surse diplomatice citate vineri de The Times of Israel, preluate de Digi24.


Potrivit sursei, negocierile pentru un armistițiu ar fi deja intermediate de Statele Unite şi de Rusia.

Pe de altă parte, sfârșitul ostilităților dintre cele două părți au urmat un model de când Hamas a preluat controlul în Gaza în 2007. Ambele părți au nevoie să poată spune popoarelor lor că au câștigat, arată BBC. De-a lungul timpului, diverși negociatori străini au intervenit pentru încheierea luptelor sângeroase. Asta încearcă acum americanii, egiptenii, ONU și alți actori internaționali.

Hamas va dori să spună că este adevăratul apărător al drepturilor palestinienilor, nu doar în Gaza, ci și în Cisiordania, inclusiv în Ierusalim. Israelul va dori să arate că a provocat daune serioase infrastructurii Hamas. Ambele părți se vor strădui să aleagă cuvintele potrivite pentru familiile și copiii care au avut de suferit.

Luptele au început luni și de atunci cel puțin 145 de oameni au murit în Gaza, potrivit oficialilor palestinieni, în timp ce Israelul a anunțat 10 decese, inclusiv doi copii. Israelul susține că a ucis zeci de militanți în Gaza, în timp ce autoritățile palestiniene din domeniul sanitar includ 41 de copii în bilanțul deceselor. Zece membri ai aceleiași familii ar fi fost uciși, sâmbătă, într-un bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați aflate la vest de Gaza City.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: