Joe Biden, confirmat președinte al SUA. America o ia la stânga - democrații dețin controlul legislativului și executivului - CursDeGuvernare.ro
luni

18 octombrie, 2021

Joe Biden, confirmat președinte al SUA. America o ia la stânga – democrații dețin controlul legislativului și executivului

7 ianuarie, 2021

Congresul Statelor Unite a confirmat joi dimineața victoria democratului Joe Biden la alegerile din 3 noiembrie 2020. La aproape 78 de ani, din care aproape 50 în politică, Joe Biden va fi cel mai în vârstă președinte din istoria Statelor Unite.

Procedura de confirmare a rezultatului alegerilor prezidențiale a fost întreruptă miercuri seara după ce o demonstrație organizată în Washington de suporterii lui Trump a degenerat în violențe, o parte dintre participanții la miting reușind să intre în clădirea legislativului. Confruntările maniestanților cu forțele de ordine s-au soldat cu 4 morți și 52 de arestați.

(Citiți și: ”Congresul american a reluat procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale. 4 morți în confruntările dintre partizanii lui Trump și forțele de ordine”)


Procedura a fost reluată după ore bune în care haosul a domnit atât în Senatul american cât și în Camera Reprezentanților.

După reluarea lucrărilor Congresului, obiecţii iniţiate de republicani vizând voturile din Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania şi Nevada (state îm care Joe Biden a fost declarat câștigător), au fost respinse din raţiuni procedurale, nefiind susţinute de nicio semnătură.

Alegerile din Georgia aduc controlul democraților asupra Senatului

Statul american Georgia i-a făcut miercuri un cadou neașteptat lui Joe Biden înainte de inaugurarea președinției sale – democrații au câștigat ambele mandate de senator, oferind viitorului președinte al SUA șansa de a sparge monopolul republican din Senat și de a-și impune pe viitor agenda legislativă.

Reverendul Raphael Warnock, care l-a învins în alegeri pe senatorul republican Kelly Loeffler, face istorie devenind primul senator de culoare din istoria Georgiei.


Pentru celălalt mandat, Jon Ossoff l-a învins pe contracandidatul republican David Perdue, devenind, la 33 de ani, cel mai tânăr membru al Senatului. Jon Ossoff este jurnalist de investigații și a candidat în trecut pentru un mandat în Camera reprezentanților.

Democrații dețineau deja majoritatea în Camera Reprezentanților.

La ce se angajează noua majoritate democrată

Joe Biden avea nevoie de sprijinul Senatului pentru cele mai importante chestiuni- de la confirmarea membrilor cabinetului său, până la modificări de taxe și impozite sau aprobarea planului climatic.

Chiar dacă, în calitate de senator de Delaware, Joe Biden a avertizat asupra pericolelor unui deficit național în creștere, noul președinte intenționează să continue majorarea deficitului, care se ridică în prezent la aproximativ 3,3 trilioane de dolari și planifică un pachet de cheltuieli în valoare de 5,4 trilioane de dolari în următorii zece ani.

Promisiunile lui Biden de a lupta împotriva schimbărilor climatice, de a facilita accesul la asigurările de sănătate, de a oferi locuințe la prețuri accesibile și de a lupta împotriva inegalității sociale, s-au bucurat de sprijin larg din partea cetățenilor americani cu orientări progresiste.

Joe Biden intenționează nu doar să refacă în totalitate Obamacare, ci să-i extindă beneficiile pentru – a promis el – 97% dintre americani.

investițiile în infrastructură ar putea contribui la un grad aproape total de ocupare a forței de muncă. Majoritatea cheltuielilor guvernamentale ar trebui să meargă la educație.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Joe Biden a mai promis în campanie alocarea a 50 de miliarde de dolari pentru finanţarea proiectelor antreprenorilor de culoare în parteneriatele public-private şi 100 de miliarde de dolari pentru împrumuturi cu dobândă mică pentru a susţine programe care să fie benefice pentru aceste comunităţi.

Creșteri mari de impozite, în special pentru cei cu venituri mai mari, sunt de așteptat să compenseze scăderile fiscale de 1,5 trilioane de dolari din ultimii patru ani și să finanțeze două treimi din cheltuielile planificate.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr