duminică

25 februarie, 2024

7 ianuarie, 2021

Congresul Statelor Unite a confirmat joi dimineața victoria democratului Joe Biden la alegerile din 3 noiembrie 2020. La aproape 78 de ani, din care aproape 50 în politică, Joe Biden va fi cel mai în vârstă președinte din istoria Statelor Unite.

Joe Biden are 306 de voturi electorale, în condițiile în care avea nevoie de 270 pentru a deveni președinte. Donald Trump are 232 de voturi confirmate.


Procedura de confirmare a rezultatului alegerilor prezidențiale a fost întreruptă miercuri seara după ce o demonstrație organizată în Washington de suporterii lui Trump a degenerat în violențe, o parte dintre participanții la miting reușind să intre în clădirea legislativului. Confruntările maniestanților cu forțele de ordine s-au soldat cu 4 morți și 52 de arestați.

Procedura a fost reluată după ore bune în care haosul a domnit atât în Senatul american cât și în Camera Reprezentanților, toate contestațiile republicane formulate împotriva rezultatelor din mai multe state americane fiind respinse pe bandă rulantă.

Ședința legislativului american a fost condusă de vicepreședintele republican Mike Pence, asupra căruia președintele Trump a pus presiune să întârzie cât poate de mult procedura de validare a noului președinte, sau chiar să încerce să respingă decizia Colegiului Electoral.

Capitala SUA se află sub stare de urgență până în 21 ianuarie, la ora 15:00, la o zi după instalarea în funcţie a lui Joe Biden.


Mai mulți membri ai echipei președintelui Donald Trump au demisionat sau au anunțat că vor renunța la funcții, în semn de protest față de comportamentul acestuia în timpul violențelor de la Capitoliu.

Ceremonia de inaugurare a celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unitem democratul Joe Biden, va fi organizată la Washington pe 20 ianuarie.

Statul american Georgia i-a făcut miercuri un cadou neașteptat lui Joe Biden înainte de inaugurarea președinției sale – democrații au câștigat ambele mandate de senator, oferind viitorului președinte al SUA șansa de a sparge monopolul republican din Senat și de a-și impune pe viitor agenda legislativă.

Noii senatori de Georgia – Raphael Warnock și Jon Ossoff, scrie Politico, îl vor ajuta pe Joe Biden să impună ”una dintre cele mai progresiste agende legislative în generații”.

Joe Biden are nevoie de sprijinul Senatului pentru cele mai importante chestiuni- de la confirmarea membrilor cabinetului său, până la modificări de taxe și impozite sau aprobarea planului climatic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: