miercuri

24 aprilie, 2024

4 februarie, 2022

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg va deveni noul guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, potrivit unui anunț făcut vineri de guvernul de la Oslo, anunță Reuters. Opoziția nu a susținut această numire, despre care a afirmat că ar slăbi independența băncii centrale.

Jens Stoltenberg afirma anul trecut că, deși postul se va elibera de la 1 martie, își va duce la capăt mandatul de secretar general al NATO care se va încheia în septembrie 2022.

Ida Wolden Bache, viceguvernatorul băncii centrale și principalul rival al lui Stoltenberg pentru post, va asigura interimatul funcției până când acesta își va încheia mandatul din fruntea NATO, potrivit guvernului norvegian.

Pe lângă deciziile legate de stabilirea dobânzilor de referință și gestionarea stabilității financiare, Jens Stoltenberg va avea și sarcina de a supraveghea uriașul fond suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active evaluate la 1,4 trilioane de dolari.


„Am fost mereu preocupat de identificarea celui mai bun guvernator al băncii centrale pentru Norvegia și sunt convins că acesta este Jens Stoltenberg”, a declarat ministrul finanțelor Trygve Slagsvold Vedum într-un comunicat remis presei.

Stoltenberg, de profesie economist și un fost lider al Partidului Laburist Norvegian, a fost premier al țării între 2000-2001 și apoi între 2005-2013.

A devenit șeful Alianției în octombrie 2014, dar i-a fost prelungit mandatul, în 2019, până în septembrie 2022, în principal pentru a evita posibilitatea ca Donald Trump, președinte al SUA la acea vreme, să impună un succesor al actualului secretar general.

Viitorul șef al NATO ar urma să fie anunțat la summitul liderilor Alianței de la Madrid, programat pentru sfârșitul primăverii – începutul verii 2022.


În cartierul general al NATO din Bruxelles, precum și în alte capitale ale aliaților, se speculează că mulți oficiali și diplomați consideră că succesorul lui Stoltenberg ar trebui să fie o femeie. SUA, Germania, Franța și Marea Britanie sunt, în mod tradițional, cele mai influente state în procesul de selectare a șefului alianței.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: