joi

2 mai, 2024

12 februarie, 2024

Orice sugestie că aliații NATO nu s-ar apăra reciproc subminează întreaga securitate a alianței și pune în pericol soldații americani și europeni, a declarat duminică șeful NATO, Jens Stoltenberg, ca reacție la ultimele atacuri ale lui Donald Trump la adresa unității Alianței.

„Orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unit și energic”, a adăugat el.

În week-end, în cadrul unui miting electoral, Donald Trump a relatat o conversaţie cu unul dintre şefii de stat din NATO, fără a-l numi. „Unul dintre preşedinţii unei ţări mari s-a ridicat şi a spus: Ei bine, domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi proteja?”, povesteşte miliardarul înainte de a dezvălui răspunsul său: „Nu, nu v-aş proteja. De fapt, i-aş încuraja să vă facă ce vor. Trebuie să vă plătiţi datoriile”.


Afirmațiile lui Donald Trump au generat reacții puternice în Occident.

„În epoca în care trăim, o alianţă militară nu poate funcţiona după toanele preşedintelui Statelor Unite: da, nu, mâine, nu, depinde. NATO există sau nu există”, a afirmat Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Josep Borell.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat: „Motto-ul NATO – unul pentru toți, toți pentru unul – este un angajament concret. Subminarea credibilității țărilor aliate înseamnă slăbirea întregului NATO”, a scris el pe X. „Nicio campanie electorală nu este o scuză pentru a se juca cu securitatea Alianței”.

Ministerul de Externe al Germaniei a postat mesajul „Unul pentru toți și toți pentru unul” cu hashtag-ul #StrongerTogether pe contul său X în limba engleză, după comentariile lui Trump.


Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat: „Declarațiile nesăbuite privind securitatea #NATO*și solidaritatea art. 5 servesc doar intereselor președintelui Putin”.

„Am mai auzit asta înainte … Nimic nou sub soare”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI, adăugând:

„Poate că are probleme cu memoria, a fost de fapt o femeie președinte, nu a unei țări, ci a Uniunii Europene”, a spus Breton, referindu-se la faptul că acea conversație la care a făcut referire Trump a fost purtată cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, în 2020.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: