luni

19 februarie, 2024

28 noiembrie, 2022

Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, au discutat luni o oră la Palatul Cotroceni, subiectul principal fiind, evident, războiul din Ucraina.

Cei doi au susținut declarații de presă comune în care Jens Stoltenberg a repetat că Rusiei nu i se poate permite să câștige acest război.

Întrebat cum își adaptează NATO ajutorul pentru Ucraina, Jens Stoltenberg a răspuns: ”Președintele Putin încearcă să distrugă serviciile de bază pentru populație, încearcă să folosească iarna ca pe o armă. Trebuie să fim pregătiți pentru alte atacuri, iar aliații și-au sporit sprijinul cu sisteme avansate de apărare antiaeriană”.

Președintele Iohannis a precizat: ”E nevoie de mai multă forță de apărare pe flancul estic, de un număr sporit de militari aliați. În plus, e nevoie de echipamente prepoziționate și am discutat despre aceste lucruri. E nevoie să se știe, în cazul unui atac, cine și ce trupe și unde trimite. Nu putem lăsa aceste decizii pe ultimul moment”.


Principalele declarații:

Klaus Iohannis: România va continua să acorde asistență multidimensională Kiev

 • Am evaluat împreună cu secretarul general NATO situația de securitate generată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu accent asupra flancului estic. Reuniunea miniștrilor de Externe este prima reuniune la nivel înalt de la București, duă summitul NATO din 2008.
 • Am subliniat necesitatea implementării rapide a deciziilor de la summit-ul de la Madrid din acest an. Este o reuniune importantă și pentru pregătirea următorului summit, din Lituania.
 • România va continua să aducă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a NATO, vor fi măsuri concrete: Vor crește cheltuielile pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5% din PIB în 2023.
 • Împreună cu secretarul general am remarcat progresele substanțiale realizate la nivel de aliați în decursul ultimelor 10 luni. Avem o postură semnificativ întărită a NATO pe flancul estic, iar aliații au desfășurat efective importante în România, astfel încât în prezent găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați.
 • Mulțumesc tuturor aliaților pentru solidaritatea demonstrată în toată această perioadă, inclusiv SUA, pentru contribuția importantă la securitatea România.
 • Am subliniat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, integritatea și independența Ucrainei. România va continua să acorde asistență multidimensională Kiev.
 • Depunem eforturi susține în sprijinul Republicii Moldova.
 • Implementarea conceptului strategic va duce la un rol sporit de care depinde stabilitatea ordinii internaționale bazate pe principii. Acțiunile Rusiei sunt o acțiune deliberată de a distruge această ordine.
 • Avem nevoie mai mult ca oricând de un NATO puternic și solidar și mă aștept ca reuniunea ministerială care începe mâine să confirme acest obiectiv.

Jens Stoltenberg: Aveți un rol cheie pentru sistemul de apărare NATO antirachetă

 • Este o plăcere să mă aflu din nou la București, mulțumesc României pentru că găzduiește această reuniune.
 • Contribuiți la securitatea comună în foarte multe moduri. Aveți un rol cheie pentru sistemul de apărare NATO antirachetă.
 • Mulțumesc pentru angajamentul privind alocațiile bugetare pentru apărare. E important pentru că suntem în cea mai mare criză de securitate într-o generație întreagă.
 • NATO se află aici și vom face tot ce e necesar pentru a apăra toți aliații. Miniștrii de externe ai NATO vor căuta modalități de a sprijini în continuare Ucraina.
 • Ați facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, ați asigura sprijin militar semnificativ Ucrainei. Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige, ar arăta altor lideri că se pot atinge țeluri prin forță.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: