vineri

29 martie, 2024

16 martie, 2021

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni o serie de oficiali europeni că are ”serioase îngrijorări” în legătură cu acțiunile Turciei și a exprimat dorința unei cooperări crescute NATO-UE pentru contracararea Chinei.

”Am exprimat constant îngrijorări serioase și știm cu toții că există diferențe serioase și unele probleme, de la estul Mediteranei, la decizia de a cumpăra sistemul rus de apărare antiaeriană S-400, până la chestiunea respectării drepturilor democratice în Turcia”, a spus Jens Stoltenberg, citat de Euractiv, în cadrul unei sesiuni comune a comisiilor pentru afaceri externe și apărare din Parlamentul European.

„Cred însă că NATO poate furniza cel puțin o platformă importantă pentru a discuta aceste probleme”, a precizat oficialul NATO, insistând că alianța este o platformă importantă pentru soluționarea litigiilor care implică Ankara.


Turcia și-a deteriorat relațiile cu majoritatea aliaților săi, în special Franța (care s-a poziționat ferm de partea Greciei în disputa teritorială din Mediterana), prin rolurile asumate de Ankara în conflictele din Siria, Libia și Nagorno-Karabakh.

În decembrie 2020, SUA au sancționat Turcia din cauza achizițiilor de tehnică militară din Rusia, iar noul președinte Joe Biden a păstrat deocamdată linia predecesorului său în relația cu regimul Erdogan.

(Citiți și: ”NATO avertizează Turcia să nu utilizeze sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400”)

Miniștrii de Externe ai statelor membre NATO urmează să se reunească săptămâna viitoare la Bruxelles într-o primă întâlnire în persoană cu reprezentanții Administrației Biden.

La reuniune urmează să fie din nou dezbătute propunerile de reformă a NATO, între care o mai apropiată coordonare între Alianță și Uniunea Europeană.


„Este evident că legătura transatlantică puternică din NATO rămâne piatra de temelie a securității Europei acum și pentru viitor”, a declarat Jens Stoltenberg parlamentarilor europeni, îndemnându-i să „preseze pentru modalități mai ambițioase și mai practice” de colaborare UE – NATO .

În același timp, Jens Stoltenberg a afirmat că UE și SUA trebuie să își ”repare” urgent relațiile dacă doresc să facă față unei Chine ”mai agresive și mai amenințătoare”.

Întrebat de europarlamentari dacă sesizează amenințări directe ale Rusiei sau Chinei asupra aliaților NATO, secretarul general a răspuns: ”Nu percep o amenințarea iminentă de atac armat asupra vreunui membru NATO, dar acesta este unul dintre motivele pentru care am constituit această Alianță și am stabilit că un atac asupra oricărui membru este un atac asupra întregii Alianțe, deci va exista un răspuns comun. Acesta este principalul factor care a făcut posibilă menținerea păcii în Europa de peste 70 de ani”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: