Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut vineri prima întâlnire oficială după mai bine de 2 ani, la St. Petersburg, la final cei doi promițând că vor menține un ”contact apropiat” în vederea dezghețării relațiilor bilatrale.
Cât privește sancțiunile economice impuse Rusiei după anexarea Crimeii și intervenției în Ucraina, acestea vor fi ridicate ”după implementarea deplină” a acordurilor de la Minsk, a transmis președintelui Putin Jean Claude Junker, care repetă astfel poziția adoptată de SUA și de UE după declanșarea conflictului din Ucraina, anunță EurActiv.com.
Întâlnirea președintelui CE cu liderul rus de la St. Peterburg s-a desfășurat ”într-o atmosferă bună”, a declarat EurActiv unul dintre membrii echipei Junker. Președintele CE a acceptat luna trecută invitația lui Vladimir Putin de a participa la Forumul economic de la St. Petersburg.
Mesaje ferme transmise de Junker
În discursul rostit în Rusia, președintele Comisiei s-a oferit să construiască ”o punte” peste breșa relațiilor dintre UE și Rusia. ”Relația noastră este astăzi afectată și marcată de neîncredere, dar nu este distrusă iremediabil. Trebuie să reparăm aceste legături și cred că putem să o facem. Am crezut întotdeuna în puterea dialogului. Atunci când relațiile sunt tensionate trebuie să menținem comunicarea. Chiar și în perioada în care sancțiunile economice sunt în vigoare trebuie să menținem o ușă deschisă”, a spus Junker în fața audienței prezente la deschiderea reuniunii de la St. Petersburg.
Referindu-se la problema sancțiunilor cu doar câteva zile înainte de data expirării acestora, dată la care ar urma să fie luată decizia de prelungire cu 6 luni a acestora, poziția lui Jean Claude Junker a rămas neschimbată. ”Următorul pas este foarte clar: deplina implementare a acordurilor de la Minsk. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Aceasta este singura cale de a relua conversațiile noastre, singura cale de a decide ridicarea sancțiunilor”, a spus auditoriului Junker.
Acordurile de la Minsk stabilesc un număr de condiții care să favorizeze încetarea conflictului din Ucraina și stabilitatea politică a țării. În ciuda unor apeluri formulate de Germania sau de Grecia de relaxare a relațiilor cu Rusia din cauza numeroaselor probleme cu care se confruntă UE în prezent, Junker a reafirmat: ”În ceea ce privește acordurile Minsk, Europa rămâne unită”.
Echipa lui Junker a declarat EurActiv că același mesaj a fost transmis și în privat președintelui Vladimir Putin.
Chiar dacă s-a adresat unui auditoriu în majoritate rus, Junker a păstrat tonul ferm când a descris relațiile UE cu Rusia. Președintele Comisiei a reamintit că relațiile bilaterale erau deja afectate chiar înainte de debutul conflictului din Ucraina, din cauză că angajamentele europene în diverse domenii ”nu au fost întotdeauna apreciate”. Conflictul din Ucraina și anexarea ”ilegală” a Crimeii nu au făcut decât să înrăutățească lucrurile din cauză că Rusia a dat dovadă că nu respectă principiile suveranității, integrității și de neutilizare a forței în relațiile internaționale, a detaliat Jean Claude Junker.
Președintele Comisiei a mai avertizat Rusia că, și în situația în care viziunile legate de modul de constituire al unei societăți libere sunt divergente, atât UE dar și Rusia ”trebuie să își respecte angajamentele internaționale în materie de drepturi civile și politice”.
Ținând cont de modul în care s-a declanșat conflictul din Ucraina, președintele Comisiei a subliniat că, dacă un stat vecin Rusiei decide să dezvolte relații apropiate cu UE, acest gen de decizie nu trebuie niciodată privit drept act de agresiune la adresa Moscovei.
Jean Claude Junker știa, scrie EurActiv, că prima sa întâlnire cu Vladimir Putin după 2 ani de pauză va fi una foarte dificilă. ”Este necesar să purtăm o discuție deschisă astăzi, și nu ar fi nici pentru prima, nici pentru ultima dată, cred. Vom discuta cât va fi nevoie pentru că sunt de părere că este inutil, chiar periculos, să ignorăm obstacolele care ne stau în cale”, a declarat președintele Comisiei înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin.
Viziunea Lavrov diferă fundamental
În vreme ce Junker condiționează resetarea relațiilor bilaterale de ”deplina implementare a acordurilor Mink”, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, are o abordare diferită.
Lavrov afirmă ca majoritatea lucrurilor indispensabil de făcut cad în sarcina Ucrainei, de la care Rusia așteaptă inclusiv o reformă Constituțională care să ofere țării un mai mare grad de descentralizare, în special în beneficiul zonelor în care trăiesc în majoritate etnici ruși.
Vorbind și el în deschiderea forumului economic, Serghei Lavrov a cerut UE să reia dialogul cu Rusia, așa cum cer mulți oameni de afaceri, în special germani. ”Nu puteți continua să nu aveți relații cu Rusia”, a spus Lavrov, care a mai cerut europenilor să renunțe la ”retorica și jocurile politice” promovate de Statele Unite, pe care le-a caracterizat a fi ”prea costisitoare”.
Sarkozy, pe post de avocat din oficiu
Una dintre personalitățile europene invitate la reuniunea de la St. Petersburg este fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, care a caracterizat confruntarea UE-Rusia drept una ”artificială” și a cerut și el ridicarea sancțiunilor economice.
Sarkozy a insistat ca Moscova să facă primul pas și să ridice ea prima sancțiunile impuse statelor europene. ”Oamenii ar aprecia o astfel de acțiune, care va fi percepută ca simbol de putere pentru că Rusia este o țară mare”, a afirmat fostul șef de stat francez. În ciuda unei evidente apropieri de cel pe care îl numește ”prieten”, Sarkozy a afirmat că între el și Vladimir Putin există și ”neînțelegeri”, în special în chestiuni legate de frontiere.
Solicitat ulterior de presă să aprofundeze pe marginea subiectului, Sarkozy a evitat să furnizeze detalii suplimentare și nici nu a comentat similitudinile conceptuale promovate de Vladimir Putin și de liderul extremei dreapta franceze, Marinne Le Pen. Singura precizare a fost: Nu avem neînțelegeri legat de politica internă a Rusiei, nu este responsabilitatea mea să judec alegerile făcute de poporul rus”.