duminică

16 iunie, 2024

3 mai, 2021

Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consideră că Uniunea Europeană trebuie să fie „mai puțin naivă” în relația cu China și crede că „europenii trebuie să își organizeze relațiile” mai bine cu alte puteri străine.

”China, desigur, este un partener comercial al Uniunii Europene, unul destul de important – depinde de fiecare țară, pentru că țările europene au relații comerciale diferite cu China – dar China este rivalul nostru și este competitorul nostru ”, a spus Juncker într-un interviu acordat publicației portugheze Lusa, citat de Euractiv.

Jean Claude Juncker, fost președinte al Comisiei Europene între 2014-2019,  a subliniat că piața internă a Chinei este „mare”, iar UE ”are nevoie de un acces mai bun la piața internă a Chinei”. El a mai precizat: „China trebuie să realizeze că ne așteptăm ca partenerii noștri să respecte toate standardele și principiile internaționale” în materie de muncă.


Întrebat dacă ar sfătui Parlamentul European să nu ratifice acordul comercial pe care actualul președinte al Comisiei, Ursula von der Leyen, l-a încheiat cu China în decembrie anul trecut, Juncker a spus „nu”.

“Parlamentul European are rolul său în a atrage atenția asupra principiilor care ar trebui să guverneze relațiile economice europen. Cred însă că în final, ca de fiecare dată, Parlamentul va protesta, dar va ratifica acordul”, a spus Juncker.

El a spus că atitudinea „mai puțin naivă” față de China face parte dintr-o nevoie de „organizare mai bună” a relațiilor dintre europeni și „puterile străine”, inclusiv Moscova și Beijing.

„Cu Rusia, pentru moment nu avem nicio relație. Nu este genul de situație în care ar trebui să ne aflăm cu Rusia atunci când vine vorba de problemele viitoare europene”, a spus Juncker.


Fostul președinte al Comisiei a sfătuit UE să se „reconecteze” cu Moscova, dar fără a „renunța” la „principalele sale preocupări”, anume la „opoziția fermă” față de ceea ce „a făcut Rusia în Crimeea” și față de ”ce se petrece în partea de est a Ucrainei ”.

„Ar trebui să ne reconectăm cu Rusia, dacă și Moscova va fi dispusă să o facă… Nu am impresia că Rusia face eforturile necesare pentru a putea stabili relații normale cu Uniunea Europeană ”, a mai spus Jean Claude Juncker.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: