marți

19 martie, 2024

19 februarie, 2019

Uniunea Europeană a transmis unul dintre cele mai puternice semnale de până acum, sugerând că va permite Marii Britanii să amâne data de ieșire din blocul comunitar, scrie DPA.

Blocajul aparent al negocierilor Brexit purtate de Londra și Bruxelles au dat naștere speculațiilor potrivit cărora părțile se pregătesc să amâne data divorțului stabilit inițial pentru 29 martie. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, confirmă indirect aceste speculații afirmînd că, în situația în care Marea Britanie va solicita amânarea ieșirii din uniune, aceasta va fi foarte probabil acceptată.

”Orice decizie de a solicita mai mult timp ține de Marea Britanie. Dacă o asemenea solicitare va fi adresată, nimeni din Europa nu se va opune. Dacă mă întrebați cât timp se poate amâna această decizie, vă spun că nu am nicio dată-limită în minte”, a afirmat Jean Claude Juncker într-un interviu acordat Stuttgarter Zeitung, care îl publică în ediția tipărită de marți, dar care a avut un preview disponibil pe pagina de web încă de luni seara.


”Când vine vorba de Brexit, suntem la fel ca în fața completului de judecată, sau ca atunci când navigăm pe mări- suntem în mâinile lui Dumnezeu”, a mai comentat pe subiect președintele Juncker.

Parlamentul britanic nu a aprobat acordul Brexit negociat cu UE, acord pe care UE a anunțat că nu este dispusă să îl renegocieze. Punctul nevralgic al acestui acord în constituie chestiunea frontierei din Irlanda, care ar urma să rămână graniță deschisă după Brexit.

Oficiali britanici de rang înalt s-au întâlnit luni seara, la Bruxelles, cu negociatorul șef UE Michel Barnier în încercarea de a găsi o soluție de evitare a unei ieșiri a Regatului din UE fără acord. Discuțiile purtate cu Michel Barnier de către procurorul general Geoffrey Cox și ministrul pentru Brexit Stephen Barclay ”au fost productive”, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Ieșirea din UE.

”Am căzut de acord să continuăm căutarea unor soluții alternative, în special a modalităților să ne asigură, că nu va exista o frontieră dură în Irlanda, astfel încât nici să nu fie nevoie ca cineva să apeleze la backstop”, a afirmat purtătorul de cuvânt.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: