luni

24 iunie, 2024

11 ianuarie, 2019

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus vineri că, în discursul său de joi rostit la Ateneu, În acestă privință a vrut să reamintesc regulile europene: ”Respectarea absolut necesară a statului de drept, care nu poate fi compromis pe problemele esențiale. Dacă ar intra în vigoare amnistia, ar fi un pas înapoi. ”

Președintele Juncker a mers vineri  la Palatul Cotroceni, însoțit de Colegiul Comisarilor, unde a purtat o discuție tete-a-tete cu președintele Klaus Iohannis. După convorbiri a fost organizată o conferință de presă.

În declarația sa, Jean Claude Juncker a spus că pentru o președinție de succes a Consiliului UE, România are nevoie de consens și coeziune la nivel național.


”Președinția română va trebui să se ocupe de stabilitatea Uniunii Europene pentru că Marea Britanie ne părăsește. Am toată încrederea în autoritățile române, în dumneavoastră, domnule președinte, că veți ști să coordonați această etapă dificilă, chiar tragică. Președinția României trebuie să asigure stabilitatea și să ofere speranță. Va fi o președinție a democrației pentru că vom asista la alegerile europene. Va trebui să fim atenți ca aceste alegeri să se defășoare cât mai bine pentru a ne apăra de ingerințe din alte părți. Dacă veți ajunge la consens și coeziune națională, de acest lucru aveți nevoie pentru o președinție de succes”, a spus președinteșe Juncker.

Președintele Comisiei Europene a mai avertizat: ”Ar fi foarte bine ca în interiorul țării dvs să existe consens, care să permită ca Europe să avanseze. Nu putem exporta în Europa conflicte interne.

Președintele Iohannis a repetat priorităţile Preşedinţiei române şi a vorbit despre o Uniune Europeană ”mai eficientă şi unită”.

”Vem să folosim acest prilej pentru a fi împreună mai puternici şi pentru a construi o Uniune Europeană mai puternică. Comisia Europeană este un partener esenţial. România împărtăşeşte în totalitate abordarea pro-eruopeană, iar poziţia România va continua să fie de susţinere a proiectului european. Eforturile comune trebuie să se concentreze pe evitarea discrepanţelor între statele membre. Sunt convins că putem contribui la o Uniune mai bună”, a declarat Klaus Iohannis.


La sesiunea de întrebări a fost pusă în discuție și chestiunea amnistiei dorite de PSD. Jean Claude Juncker a răspuns: Nu poate fi compromis pe problemele esențiale. Dacă ar intra în vigoare amnistia, ar fi un pas înapoi.”

Răspunsul președintelui Iohannis a fost: ”Pentru mine statul de drept nu e negociabil. Nu putem în România să construim un sistem de justiție care nu e compatibil cu celelalte sisteme de justiție din Europa. Problemele de politică internă nu trebuie să afecteze progresele pe care le facem în timpul președinției și cred că acest lucru a fost înțeles de toate părțile.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: