În una dintre rarele apariții publice după încheierea mandatului de președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker atacă două decizii importante ale actualului președinte, Ursula von der Leyen: cea referitoare la încheierea acordului UE-China și cea privind controlul exporturilor de vaccin anti-Covid.
Prezent în Bruxelles, unde a participat la un eveniment organizat de landul german Baden-Württemberg, Jean Claude Juncker a ”desființat” Acordul de investiții UE-China, explicând că acesta este mult prea slab în ceea ce privește standardele muncii, caracterizând angajamentle Chinei la acest capitol drept ”ieftine”.
Pactul de investiții, îndelung negociat de Bruxelles și Beijing, a fost semnat de Comisie în decembrie, însă s-a confruntat cu critici imediate formulate de parlamentari europeni din cauza faptului că nu au inclus angajamente obligatorii cu privire la drepturile lucrătorilor. Din acest motiv, europarlamentarii au amenințat că nu vor ratifica acordul.
”Nu trebuie să facem compromisuri” în relația cu China
„Personal, am petrecut foarte mult timp încercând să închei acest acord de investiții cu președintele chinez, cu prim-ministrul chinez. Și acest lucru a eșuat întotdeauna după ce îi întrebam pe chinezi dacă sunt pregătiți să semneze convențiile Organizației Internaționale a Muncii și le aducă la viață. Nu trebuie să facem compromisuri în această privință. A spune că facem cele mai bune eforturi este ieftin”, a spus Juncker, citat de Politico.
Fostul președinte al Comisiei se referă la o clauză crucială din acordul UE-China prin care Beijing se angajează ”să facă eforturi continue și susținute” pentru a ratifica două norme internaționale fundamentale: Convenția privind munca forțată și Convenția privind abolirea muncii forțate.
Citiți și: ”Acordurile comerciale UE: condiții mai relaxate pentru China decât cele impuse Marii Britanii”)
Fostul președinte al Comisiei a mai spus că i-ar fi plăcut ”să ajungem la o înțelegere cu americanii” în acest demers, referindu-se la solicitările formulate de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, care a cerut UE, în decembrie, să se consulte cu noua administrație americană înainte de a finaliza acordul cu China.
Donald Tusk, de partea lui Juncker
”Nu sunt deloc susținător al ideii că Europa ar trebui să urmărească o politică chineză condusă de americani, dar sper că Comisia a purtat discuții cu noua administrație înainte de a semna acest acord” a mai spus Jean Claude Juncker.
Donad Tusk, fost președinte al Consiliului European în perioada în care Jean Claude Juncker a fost președinte al Comisiei, acum președinte PPE, a exprimat o opinie similară la reuniunea politică de luni a PPE: ”Trebuie să arătăm bunăvoință maximă față de președintele Biden, în special în ceea ce privește problema chineză. La fel ca Rusia, China este mai degrabă provocarea noastră strategică decât prietenul nostru strategic.”
Coronavirus: Nu suntem responsabili doar pentru noi
Jean Claude Juncker a criticat luni și decizia succesorului său de a impune controale la granițele UE pentru exportul de vaccin anti-Covid.
Comisia a adoptat vineri, săptămâna trecută, un regulament care impune autorităților vamale să blocheze orice export de vaccin anti-Covid către aproximativ 100 de state din întreaga lume în situația în care exportatorul nu prezintă o autorizatie de export emisă de guvernul statului membru în care s-a produs vaccinul.
(Citiți și: ”Mecanism de autorizare a exporturilor de vaccinuri anti-Covid anunțat vineri la Bruxelles”)
”De fapt, nu am avut experiențe bune cu restricțiile la export în Europa . La începutul crizei pandemice, unele țări au luat decizia de neînțeles de a nu exporta material medical. Acest lucru a fost corectat de Comisia Europeană. Acum ne-am întors într-o dezbatere în care se face din nou sugestia că nu ar trebui exportat nimic din Uniunea Europeană către alte țări din afara UE. Nu suntem responsabili doar pentru noi. Aceasta este o pandemie care afectează pe toată lumea de pe această planetă. Mă opun cu tărie ca Uniunea Europeană să dea acum impresia că avem grijă doar de noi înșine și că suferința altor oameni, în special în țările mai sărace, pe continentele mai sărace, pe noi nu ne afectează”, a declarat Jean Claude Juncker.
Juncker a mai vorbit și despre achiziționarea de vaccinuri de către UE, argumentând că este corect să lucreze împreună și nimeni să nu se grăbească în autorizarea vaccinurilor, dar a criticat ritmul în care au fost negociate contractele cu companiile farmaceutice. „Cred că totul a mers prea lent, nu s-a făcut totul cu transparența maximă, chiar dacă a fost o sarcină dificilă”, a mai spus fostul președinte al Comisiei.