15 ianuarie, 2021

În ciuda angajamentelor repetate de a crea condiții  economice echilibrate cu China, UE a adoptat, în acordul comercial încheiat la sfârșitul anului trecut, o atitudine mai permisivă față de subvențiile de la Beijing decât cele impuse Marii Britanii în acordul post-Brexit.

Concret:  Prin ”Acordul cuprinzător privind investițiile UE-China”, Beijingul și-a asigurat un prag mai mare decât Marea Britanie în limita căruia poate acorda ajutor financiar companiilor sale, fără ca UE să poată impune cu certitudine transparența deciziilor adoptate de Beijing.

Potrivit variantei de acord consultată de Politico, documentul stipulează că sprijinul public sub 450.000  Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 533.000 euro) pe parcursul a trei ani nu va fi considerat subvenție.


Prin comparație, acordul comercial UE-Regatul Unit spune că nu sunt considerate subvenții sumele sub 325.000 DST acordate în același interval de timp.

DST este o unitate contabilă utilizată de Fondul Monetar Internațional.

Argumentul Comisiei pentru plafonul de 450.000 DST stabilit în relația cu China – care nu a fost valabil și în relația cu Marea Britanie – este că acesta este deja un standard stabilit prin acorduri comerciale precedente, cum ar fi cele cu Japonia și Mexicul.

Tot în contrast direct cu acordul Marea Britanie-UE, disputele juridice asupra a ceea ce părțile consideră a fi un prejudiciu cauzat de subvenții sunt explicit excluse din mecanismul de soluționare a litigiilor prevăzut în acordul Beijing-Bruxelles.


Documentul mai stabilește că părțile vor trebui să facă publice, anual, subvențiile pe care le-au acordat anumitor sectoare, de la servicii financiare și transport maritim până la telecomunicații, lucrări de construcții și comerț cu amănuntul.

Acordul include și un proces de consultare pentru ca părțile să investigheze subvențiile pe care le consideră că amenință piața liberă.

Acest proces, scrie Politico, aduce mai mult cu o mediere bazată pe bunăvoință decât cu o formă de soluționare a litigiilor. „Părțile pot solicita informații suplimentare despre o anumită subvenție. Partea solicitată va depune toate eforturile pentru a găsi o soluție cu partea solicitantă. Orice soluție trebuie considerată fezabilă și acceptabilă de ambele părți”, precizează textul.

„Angajamentele nu afectează adoptarea de măsuri autonome de către UE pentru a aborda denaturările de pe piața internă europeană create de subvențiile externe”, a răspuns Comisia în legătură cu termenii acordului cu China.

Acordul UE-China a fost convenit de Comisie la nivel politic la sfârșitul lunii decembrie, dar are nevoie de aprobarea Parlamentului European, care ar putea să-l blocheze din cauza îngrijorărilor cu privire la încălcările drepturilor omului din China.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: