luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 mai, 2019

Premierul nipon Shinzo Abe și președintele SUA Donald Trump
Premierul nipon Shinzo Abe și președintele SUA Donald Trump

Japonia se alătură țărilor care impun restricții privind accesul intereselor străine în industria de înaltă tehnologie.

Guvernul japonez a anunțat luni că va include sectorul IT&C pe o listă de afaceri la care deținerile străine  de acțiuni ale companiilor japoneze vor fi restricționate, din motive de securitate.

Restricția va intra în vigoare începând cu 1 august și survine în contextul presiunilor sporite exercitate de Statelor Unite privind riscurile de securitate cibernetică și politica de transfer de tehnologie a Chinei, potrivit Reuters.


Guvernul japonez nu a făcut nicio referire la țările sau companiile ccare vor fi afectate de aplicarea restricțiilor referitoare la deținerile străine la industriile IT și de telecomunicații, dar știrea a plecat în ziua discuțiilor de la Tokyo dintre președintele american Donald Trump și premierul japonez Shinzo Abe privind inclusiv comerțul.

Statele Unite au avertizat țările să nu utilizeze tehnologie chineză, invocând faptul că echipamentele Huawei Technologies ar putea folosite de Beijing pentru a spiona Occidentul. China și Huawei au respins cu fermitate acuzațiile.

Corporația japoneză Panasonic se raliase deja companiilor globale care au anunțat dezangajarea relațiilor cu Huawei, al doile cel mai mare producător din lume de telefoane inteligente și unul dintre cei mai mari vectori de schimbare pe piață.

Marea Britanie s-a alăturat Washingtonului în campania de aplicare a restricţiilor comerciale împotriva Chinei.
Producătorul britanic de cipuri ARM Holdings a anunţat că suspendă contractele active şi angajamentele aflate în curs de finalizare cu Huawei şi filialele sale. ARM furnizează proiectele procesoarelor folosite de Huawei, Apple şi Qualcom.

Măsuri de ciber-securitate


„Pe baza importanței crescute a asigurării securității cibernetice în ultimii ani, am decis să luăm măsurile necesare, inclusiv adăugarea producției de circuite integrate (pe lista restricţiilor), pentru a preveni o situație care ar afecta grav securitatea națională a Japoniei”, spune comunicatul guvernului japonez.

Astfel, Japonia vrea să prevină o scurgere de informaţii privind tehnologia de mare importanţă pentru securitatea națională, respectiv daunele aduse industriei de apărare, potrivit comunicatului.

Noua regulă va fi aplicată unor 20 de sectoare în industria informațiilor și comunicațiilor, potrivit unei declaraţii comune a miniştrilor niponi de Finanțe, ai Comerțului și Comunicațiilor.

Legea niponă a controlului schimburilor externe și de control al comerțului extern impune limite de capital în anumite industrii, cum ar fi producţia de avioane, sectoarele legate de energia nucleară și producția de arme.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Legea cere investitorilor străini să raporteze guvernului japonez și să se supună inspecțiilor, în cazul în care cumpără cel puțin 10% din acțiuni la companii japoneze listate la bursă sau achiziționează titluri la firme nelistate.

Dacă guvernul constată nereguli, poate obliga investitorii străini să își modifice sau să își anuleze planurile de investiții.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: