17 martie, 2011

Japonia face eforturi pentru răcirea reactoarelor nucleare. La centrala Fukushima Daiichi, la 220 km de Tokyo, elicoptere ale armatei au aruncat tone de apă deasupra plaformei nucleare, pentru a preveni topirea mecanismelor de siguranţă ale reactoarelor şi scurgerile radioactive. Tunuri cu apă au fost aduse la faţa locului, pentru a sprijini operaţiunea, autorităţile sperând ca electricitatea să fie repusă în funcţiune cât de curând. Poliţia a confirmat până acum 5.178 de morţi şi 8.606 dispăruţi după cutremurul de săptămâna trecută. Elicopterele pot transporta cantităţi uriaşe de apă, dar având în vedere că vântul bate cu putere, nu se ştie dacă apa şi-a atins ţinta sau nu. Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yukio Edano, a declarat că experţii nucleari investighează acum eficacitatea operaţiunii de răcire a reactoarelor. În acest timp, preşedintele american a discutat cu premierul nipon Naoto Kan despre îngrijorarea privind posibila criză nucleară. Oficialii americani au trimis avioane pentru a-i ajuta pe cetăţenii SUA care doresc să părăsească Japonia şi a autorizat plecarea voluntară a familiilor diplomaţilor americani din Tokyo. SUA va face tot ce este posibil pentru a ajuta Japonia, a spus Obama. Departamentul de Stat le-a recomandat americanilor care trăiesc în zona de până la 80 km distanţă de Tokyo să plece din regiune, iar Marea Britanie şi-a sfătuit cetăţenii din capitala japoneză şi la nord de capitală să ia în consierare posibilitatea de a pleca. Franţa le-a cerut francezilor din Tokyo să plece din Japonia sau să se mute mai la sud, două avioane franceze urmând să înceapă operaţiunea de evacuare în cursul zilei de joi. (BBC News)

Britanicii vor fi evacuaţi din Bahrain. Guvernul britanic va pune la dispoziţia cetăţenilor săi aflaţi în Bahrain avioane pentru a părăsi ţara, în contextul înrăutăţirii luptelor din protestatari şi forţele de ordine. Britanicii au fost sfătuiţi de Ministerul de externe să plece din Bahrain la bordul curselor comerciale. Cei care nu vor găsi bilet vor fi evacuaţi cu o cursă diplomatică, urmând să plătească 260 lire sterline de persoană. Îngrijorarea autorităţilor de la Londra apare în contextual înteţirii ciocnirilor dintre demonstranţi şi poliţişti. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi vehicule blindate, pentru a-i alunga pe protestatari din Piaţa centrală a capitalei Manama. “Recomandăm britanicilor care nu au motive întemeiate să rămână în Bahrain, să plece joi, de pe Aeroportul Internaţional din Bahrain, la bordul unor curse comerciale”, a avertizat Ministerul de externe. Premierul David Cameron i-a cerut, într-o convorbire telefonică, regelui Hamad bin Issa al Khalifa să înceteze violenţele şi să evite escaladarea conflictului. Regele a declarat stare de urgenţă în Bahrain, după o lună de proteste. (Guardian)

Fiul lui Gaddafi: L-am susţinut financiar pe Sarkozy în campania electorală. Fiul liderului libian Muammar Gaddafi, Saif al-Islam, susţine că ţara sa l-a ajutat pe preşedintele francez în alegerile prezidenţiale din 2007. “I-am finanţat campania şi avem toate detaliile, suntem gata să le dezvăluim”, a spus Saif al-Islam. Declaraţia a fost făcută la postul de televiziune Euronews, la câteva zile după ce televiziunea libiană de stat a anunţat „un secret extrem de grav”, care va duce la căderea lui Sarkozy. Preşedinţia franceză a negat acuzaţiile. Libia ameninţă să facă mai multe dezvăluiri dacă Nicolas Sarkozy va continua să recunoască Consiliul Naţional de Tranziţie al rebelilor ca reprezentant legitim al poporului libian. Franţa este printre susţinătorii impunerii restricţiilor aeriene deasupra Libiei, în încercarea de a opri asaltul forţelor lui Gaddafi asupra rebelilor. Saif al-Islam s-a referit, în interviu, la Sarkozy ca la “un clovn” şi a susţinut că a fost ajutat să ajungă preşedinte, pentru a ajuta la rândul său poporul libian. Sarkozy a salutat sosirea la Paris a colonelului  Gaddafi, în decembrie 2007, la câteva luni după ce fost soţie a preşedintelui francez, Cecilia Sarkozy, s-a aflat la Tripoli pentru a susţine eliberarea celor şase asistente bulgare arestate în Libia. (BBC News)


Moody’s scade ratingul de ţară al Portugaliei. Agenţia de rating Moody’s a revizuit în scădere ratingul Portugaliei, susţinând că datoria publică a ţării şi creşterea economică mică fac ca riscul de creditare să fie mai mare. Firma a scăzut ratingul Lisabonei cu două puncte de la A1 la A3 şi a sugerat că are în vedere în viitor şi alte scăderi. Gestul, care va duce la creşterea costurilor împrumuturilor statului portughez, vine după ce opoziţia de dreapta a anunţat oficial că nu va susţine planurile guvernului de a lua măsuri suplimentare de austeritate. Măsurile se referă la sistemul de sănătate, pensii şi asistenţă socială. Guvernul de centru-stânga, condus de premierul Jose Socrates, încearcă să ia aceste măsuri pentru a revigora economia şi a-i convinge pe omologii săi din ţările zonei euro, de angajamentul executivului de a atinge ţinta de deficit bugetar. (EUObserver)

Închiderea centralelor nucleare ar putea costa Germania jumătate de miliard de euro. Decizia cancelarului german Angela Merkel de a închide temporar şapte reactoare nucleare ar putea costa industria germană mai mult de jumătate de milliard de euro, iar ţara ar putea să nu-şi atingă ţinta privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Germania a acţionat, în timp ce restul lumii aşteaptă să vadă ce se va întâmpla, comentează jurnaliştii germani. După ce a anunţat trei luni de amânare a planurilor de a prelungi durata de viaţă a unor centrale nucleare, Merkel a decis acum să închidă şapte dintre cele mai vechi reactoare nucleare din ţară. Cel puţin unul dintre acestea va fi închis definitiv. Cancelarul german a anunţat că securitatea cetăţenilor se află pe primul loc, acesta fiind criteriul principal în luarea acestei hotărâri. Decizia s-ar putea să coste mult statul german, potrivit unor estimări ale expertului pentru energie atomică Wolfgang Pfaffenberg, de la Universitatea Jacobs din Bremen, companiile din domeniul energetic ar putea pierde până la 575 milioane de euro, ca urmare a închiderii temporrare de 3 luni. Toate cele 7 reactoare, construite înainte de 1980, aduc venituri estimate la 2,3 miliarde de euro pe an. (Der Spiegel)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: