joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 martie, 2016

antiterorismLa reuniunea extraordinară a miniștrilor de Externe și Afaceri Interne din UE ce a avut loc joi s-a stabilit accelerarea tuturor măsurilor discutate până acum pentru combaterea terorismului, asigurarea securității în interiorul Uniunii și securizarea frontierelor externe.

De asemenea, se cere o mai bună colaborare a instituțiilor din diferite state implicate în combaterea terorismului și anchetarea atacurilor, folosirea constantă a echipelor comune de investigare și înființarea unei echipe comune de legătură formată din experți naționali în combaterea terorismului, în cadrul Centrului european de combatere a terorismului (ECTC) al Europol.

Demn de menționat este și faptul că majoritatea acestor măsuri au mai fost discutate și chiar decise și după atentantul de la Paris, însă nici statele și nici instituțiile europene nu s-au grăbit să le implementeze. 

Deciziile Consiliului JAI:

  • Valorificarea posibilităților de investigare naționale comune pentru identificarea rețelelor implicate în atentatele de la Paris și Bruxelles și alte rețele similare.
  • Adoptarea în aprilie a Directivei PNR (registrul pasagerilor aerieni) și aplicarea ei urgentă, asigurând astfel schimbul de date între unitățile de informații despre pasageri (UIP), cât mai curând posibil.
  • Continuarea demersurilor pentru finalizarea cu celeritate a legislației privind combaterea terorismului, privind controalele sistematice la frontierele externe ale zonei Schengen, privind controlul achizițiilor și posesiei de arme de foc, privind extinderea Sistemului european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS), pentru a include și resortisanții țărilor terțe; a pune în aplicare a planului de acțiune pentru combaterea finanțării terorismului; combaterea fraudării documentelor și punerea în aplicare pe deplin a normelor UE existente privind precursorii de explozivi; și intensificarea cooperării în combaterea terorismului între Uniunea Europeană și Turcia și țările din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Balcanii de Vest.
  • Schimul de informații cu autoritățile și operatorii de transport în funcție de necesități, astfel încât evaluările riscurilor să poată fi efectuate în mod eficient și eficace și să se poată adapta măsurile de atenuare, dacă este necesar, în funcție de potențiale amenințări la adresa transporturilor
  • Introducerea de date în mod constant, utilizarea consecventă și interoperabilitatea bazelor de date europene și internaționale în domeniile securității, călătoriilor și migrației, făcând uz deplin de evoluțiile tehnologice și înglobând mecanisme de protecție a vieții private de la bun început. Acest lucru este deosebit de relevant pentru verificarea fiabilă a identității. În săptămânile următoare, Comisia va prezenta o comunicare privind frontierele inteligente și interoperabilitatea. În acest context, ar trebui accelerate lucrările privind dezvoltarea unui sistem de recunoaștere automată a amprentelor digitale la nivel european integrat în Sistemul de Informații Schengen (SIS). Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Președinția, Comisia, agențiile relevante și experții își vor uni forțele pentru a prezenta, până în iunie 2016, rezultate concrete, în special în scopul de a îmbunătăți colectarea, verificarea și conectarea informațiilor în domeniul combaterii terorismului.
  • Găsirea de modalități de a garanta și a obține mai rapid și mai eficace dovezi digitale, prin intermediul intensificării cooperării cu țările terțe și cu prestatorii de servicii care activează pe teritoriul european, pentru a consolida conformitatea cu legislația UE și cu legislația statelor membre și pentru a spori contactele directe cu autoritățile de aplicare a legii. Reuniunea Consiliului din luna iunie va identifica măsuri concrete de abordare a acestei chestiuni complexe.
  • Elaborarea de măsuri eficace de prevenire, în special prin îmbunătățirea depistării timpurii a semnelor radicalizării la nivel local și prin combaterea retoricii ISIS, în special prin strategii de comunicare și prin elaborarea unor programe robuste de reabilitare. Rețeaua pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare și Rețeaua de comunicare strategică își vor consolida și mai mult sprijinul acordat în această privință profesioniștilor, societății civile și statelor membre. Comisia își va intensifica activitatea cu companiile informatice, în special în cadrul Forumului UE pentru guvernarea internetului pentru a contracara propaganda teroristă și a elabora, până în iunie 2016, un cod de conduită împotriva discursului online de incitare la ură.
  • Sprijinirea activității Grupului de Combatere a Terorismului (GCT), în special prin accelerarea în continuare a elaborării unei platforme specifice pentru schimbul multilateral de informații în timp real.
  • Utilizarea cu mai multă regularitate a echipelor comune de anchetă, care și-au demonstrat utilitatea după atacurile de la Paris, în vederea coordonării anchetelor, precum și în vederea colectării și schimbului de elemente de probă.
  • Înființarea unei echipe comune de legătură formată din experți naționali în combaterea terorismului, în cadrul Centrului european de combatere a terorismului (ECTC) al Europol, care să sprijine autoritățile de aplicare a legii din statele membre în investigarea dimensiunilor europene și internaționale mai ample ale actualei amenințări teroriste, echipă în cadrul căreia statele membre sunt invitate să detașeze experți. Această echipă se va baza pe capacitățile de aplicare a legii ale oficiului Europol pentru a monitoriza amenințarea reprezentată de luptătorii străini, fluxurile de finanțare a terorismului și armele de foc ilegale, precum și propaganda online.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: