marți

19 martie, 2024

10 iulie, 2020

Miliardarul Jack Dorsey (foto), cofondatorul Twitter, investește milioane de dolari pentru implementarea unui proiect privind venitul de bază universal, anunță vineri Business Insider.

Ideea venitului minim garantat a fost și este experimentată și în Europa. În 2017 ideea a fost susținută chiar de șeful de la acea dată al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Statele membre au experimentat pe cont propriu: Finlanda a renunțat rapid la un proiect local, Elveția a respins prin referendum propunerea, iar Spania l-a aprobat de curând

Experimentul lui Jack Dorsey face parte dintr-o inițiativă americană mai mare denumită ”Primari pentru un venit garantat”. Joi, grupul a anunțat că programul poate avea un impact asupra a până la 7 milioane de cetățeni americani din 14 orașe diferite, inclusiv Los Angeles; Atlanta; Newark, New Jersey; și Jackson, Mississippi.


Primarii intenționează să lanseze programe pilot cu venituri garantate în orașele lor la o dată viitoare nespecificată și să facă lobby pentru ca avocații federali să ia ăn considere și elaborarea unei legi pe scară națională.

(Citiți și: ”Varujan Pambuccian / ”Societatea oamenilor inutili”: O privire în economia iminentă. De ce este nevoie să schimbăm urgent sistemul educațional”)

Coaliția din spatele experimentului spune că acordarea unui venit garantat ar putea scoate oamenii din sărăcie și poate amortiza loviturile economice și de carieră ale crizei coronavirusului.

Jack Dorsey, care are o avere netă de 7,5 miliarde de dolari, va investi 3 milioane de dolari în program, potrivit anunțului făcut de ONG-ul pe care îl patronează. Programul apare la scurt timp după un alt angajament public al lui Jack Dorsey, de a dona 1 miliard de dolari pentru eforturile de combatere a efectelor coronavirus.

Grupul primarilor care promovează inițiativa nu a specificat cine va fi eligibil pentru plăți și cât vor primi în fiecare lună în conformitate cu planul lor. Într-un comunicat, se precizează că are în vedere alocarea unui supliment flexibil la programele sociale existente.


Cel puțin două orașe – Jackson, Mississippi, și Stockton, California – au deja programe-pilot cu venituri garantate, în timp ce Chicago, Newark și Atlanta au grupuri de lucru care explorează proiecte proprii.

Grupul citează cercetări anterioare care susțin că un venit garantat ar putea fi cel mai bun mod de a reduce decalajele între cei mai bogați americani și cei mai săraci, o prăpastie care s-a extins și mai mult în timpul pandemiei coronavirusului. Criticii veniturilor de bază spun că efectele economice ale unor astfel de propuneri nu au fost cercetate în detaliu și ar putea împiedica beneficiarii să lucreze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: