Vrem Buget? Cum și-au crescut spectaculos vecinii noștri rata de colectare a taxelor, prin digitalizare

Digitalizarea și modernizarea administrației fiscale, o preocupare care generează investiții tot mai semnificative la nivel global, ar putea fi soluția salvatoare a consolidării fiscale din… Mai mult›
19.01.2021
Prognoza pe 2 ani, pe care se face Bugetul acum: indicatori, sectoare, curs – observații

A apărut prognoza de iarnă 2021, utilizată potrivit Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză pentru bugetul pe anul în curs. Era și mai utilă, ca… Mai mult›
18.01.2021
De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Italia prelungește starea de urgență până la 15 octombrie
de Iulian Soare , 29.7.2020
Camera superioară a parlamentului italian a aprobat cerererea premierului Giuseppe Conte (foto) de prelungire a stării de urgență până la 15 octombrie.
Aceasta permite guvernului să instituie, prin decret,carantina și orice altă măsură considerată necesară pentru a opri extinderea epidemiei de Covid-19, scrie The Guardian.
„Guvernul va lua decizia de a extinde starea de urgență până în data de 31 octombrie dar doar după ce ea va trecede parlament”, a anunțat ministerul Sănătății italian Roberto Speranza, marți.
Situația din unele state europene au impus prelungirea stării de urgență, în pofida reducerii cazurilor noi în peninsulă.
Italia a interzis intrarea în țară a persoanelor care sosesc din 16 țări ale lumii, iar recent a impus carantină de 14 zile cetățenilor bulgari și români care intră în peninsulă. Carantina este de asemenea obligatorie pentru toate statele non-UE.
Starea de urgență a fost instituită în Italia la sfârșitul lunii ianuarie pentru o perioadă de 6 luni și aceasta urmează să expire pe 31 iulie.
Executivul italian poate iniția starea de urgență fără acord parlamentar în cazul „dezastrelor și catastrofelor naturale sau alte evenimente care trebuie gestionate cu puteri extraordinare”, conform unei legi din 1992. Ea poate dura cel mult 12 luni și poate fi prelungită apoi cu cel mult încă un an.
Partidele de opoziție spun că vor contesta această decizie. Liderul de extremă dreaptă Matteo Salvini a declarat săptămâna trecută: „Nu există nicio urgență sanitară… cei care vor să prelungească starea de urgență sunt dușmanii Italiei”.
Italia a suferit brutal în primul val al epidemiei de coronavirus, înregistrând peste 35.000 de decese provocate de boala Covid-19. Pe 27 martie au fost raprotate 919 morți provocate de noul coronavirus.
Marți, când camera superioară a parlamentului a aprobat prelungirea stării de urgență, au murit 11 persoane cu Covid-19, iar la Terapie Intensivă se aflau 40 de persoane, comparativ cu 4.000 în aprilie.
Luna trecută, vârsta mediană a celor infectați a fost de 42 de ani.
Carantina pentru români și bulgari afectează economia Italiei
Oamenii de afaceri din Italia sunt îngrijorați, după ce ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a anunţat, la sfârșitul săptămânii trecute, instituirea carantinei de 2 săptămâni pentru toate persoanele care ajung din România și Bulgaria.
„Se vorbea de asta de câteva zile, dar viteza cu care a fost emis ordinul ne-a surprins”, a declarat pentru Corriere della Sera, citată de Digi 24, Mario Moretti Polegato, important om de afaceri italian și consul general onorific al României la Treviso.
El spune că măsura va afecta foarte multe întreprinderi mici și mijlocii din regiunea Veneto, din diverse domenii de activitate, pornind de la agricultură și până la modă, servicii, turism, prelucrarea metalelor și alte domenii din industrie.
„Pentru multe companii această situație poate deveni problematică și se poate ajunge până la stoparea producției”, a mai spus Mario Moretti Polegato.
Omul de afaceri mai spune că și turismul va fi extrem de afectat: „În mod normal, turismul poate conta pe prezența multor români înstăriți care vin pe litoralul nostru sau la Veneția”.
Luca Serena, președintele Confindustria Est Europa, spune că trei mii de întreprinderi mici și mijlocii din regiunea Veneto au înființat sucursale sau fabrici țări din estul Europei, cu 80-90.000 de angajați, mai ales în sectoarele de modă, încălțăminte și mobilier.