miercuri

21 februarie, 2024

8 martie, 2020

Comisia Europeană a anunțat sâmbătă Roma că nu va lua în considerare, la verificarea încadrării în limita de 3% privind deficitul finanțelor publice, efortul bugetar de 7,5 miliarde euro alocat de Italia pentru contracararea efctelor epidemiei de Covid-19 asupra economiei, scrie Bloomberg.

Anunțul a fost făcut pe site-ul Ministerului italian de Finanțe, unde a fost postată o scrisoare semnată de Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei, și comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, a anunțat săptămâna aceasta că Roma va cheltui 7,5 miliarde de euro pentru a atenua impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei din pensinsulă.


Măsura va crește deficitul bugetar al Italiei până la 2,5% din PIB, față de 2,2%, estimarea inițială.

Italia are cea mai mare datorie publică din zona euro, după Grecia, însă ministrul Economiei susținea că finanțele publice sunt solide.

Reamintim că Italia este țara europeană cel mai puternic lovită de epidemia de coronavirus și a cunoscut, sâmbătă, o creștere vertiginoasă a bilanțului, care acum a ajuns la aproape 6.000 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu Covid-19 și 233 de decese.

Peste un sfert din populația Italiei, adică mai mult de 16 din 60 de milioane de persoane, a fost plasat în carantină după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, executivul de la Roma a luat noi măsuri extraordinare de limitare a libertății de mișcare în nordul țării.  Nimeni nu mai intră sau iese din nordul Italiei, dacă nu există o urgență.


Demersul, care afectează Lombardia și alte 14 provincii, reprezintă cel mai drastic efort din afara Chinei de a opri răspândirea noului coronavirus, cu prețul sacrificării economiei italiene pe termen scurt, pentru a salva-o de efectele devastatoare ale virusului pe termen lung.

Lombardia contribuie cu 22% la PIB-ul Italiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: