cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Italia / Ministrul de Interne Matteo Salvini pregătește închiderea taberelor ilegale de romi

16 iulie, 2019

Roma, 2008, când Italia a recenzat și amprentat romii, deși legea nu permite un recensământ bazat pe etnie

Ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, le-a cerut prefecților să redacteze în cel mult două săptămâni un „raport privind prezența romilor, sinti (țigani) și caminanti (nomazii)” în tabere ilegale sau așa-zis conforme, anunță oficialul într-o postare pe Facebook ce are haștagul tolleranzazero.

Scopul este, așa cum s-a stabilit, închiderea taberelor ilegale, evacuarea celor ce locuiesc acolo și „restabilirea legalității”, explică vicepremierul.

Consiliul Europei a estimat între 120.000 și 180.000 numărul romilor, sinti și Caminanti în Italia, aceasta fiind una dintre cele mai slabe proporții în rândul țărilor europene, scrie France24.


În Italia, peste jumătate au naționalitatea italiană, loc de muncă și locuințe, dar integrarea lor socială este dificilă și manifestările ostile împotriva lor sunt frecvente.

Un raport al Associazione 21 Luglio arăta că aproximativ 26.000 de romi, sinti și caminanti locuiau, în 2017, în campuri din Italia.

Amenințările la adresa lor au crescut după ce ministrul Salvini, liderul formațiunii extremiste Liga, a cerut anul trecut un recensământ al populației rome în vederea expulzării.

Comisia Europeană a avertizat atunci că își va exercita toate competenţele în conformitate cu reglementările de care dispune, în cazul în care Italia apelează la un recensământ ilegal și xenofob pe criterii etnice.


Un recensământ de acest tip a avut loc în 2008, în timpul unui al ministru de Interne membru al Ligii Nordului, Roberto Maroni. Romii din unele localități au fost atunci amprentați forțat.

Valul de xenofobie din acea perioadă, când 60% din italieni declarau că doresc expulzarea romilor, a fost generat de celebrul caz Romulus Mailat, românul de 24 de ani care, în octombrie 2007, a agresat-o sexual și apoi a omorât-o pe  Giovanna Reggiani. Mailat se află acum într-o închisoare din Italia, unde ispășește pedeapsa pe viață rămasă definitivă în 2010.

Italia are un trecut greu în ceea ce privește chestiunea țigănească. Dictatorul fascist Mussolini a început expulzarea lor cu mult înaintea regimului nazist din Germania – în 1926, când i-a declarat „suboameni”. După 20 de ani din acel moment, peste un milion de romi au fost uciși în campusurile din Europa, alături de evrei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: