joi

18 aprilie, 2024

8 mai, 2020

Militar rus, la muncă, în Italia

Ajutorul trimis de Rusia în Italia pentru combaterea coronavirus – “Din Rusia, cu dragoste”- a părut pentru toată Europa o îndrăzneață mișcare de PR. De fapt, pare că a fost o acțiune de spionaj.

Armata rusă a trimis pe 22 martie în Italia o echipă medicală care să ajute la combvaterea efectelor coronavirus, în urma unui ordin dat de președintele Vladimir Putin. Rusia a prezentat acțiunea drept un gest de solidaritate.

Prezența militarilor ruși în Italia a luat sfârșit joi, 7 mai, după ce, scrie Euractiv, experții militari au constatat o ciudată preocupare a tehnicienilor ruși de a-și materializa ajutorul numai în zona vecină Bazei aeriene Ghedi, de lângă Brescia, acolo unde sunt amplasate dispozitive nucleare americane.


Oficial, Kremlinul a anunțat la finalul lunii martie că președintele Putin i-a transmis telefonic premierului Italiei, Giuseppe Conte, disponibilitatea de a trimite o echipă medicală care să ajute la eforturile de combatere a efectelor coronavirus.

Giuseppe Conte a exprimat mulțumiri sincere pentru acțiunile pe care Rusia le întreprinde pentru a ajuta Italia în această perioadă dificilă pe care o traversează”, a anunțat Kremlinul, iar Rusia a folosit acest mesaj ca pe un ”cec în alb” și a trimis imediat o echipă militară fără ca guvernul Rusiei să se mai consulte cu guvernul Italiei pentru a stabili detalii.

(Citiți și: ”Rusia a intrat în UE să o scape de coronavirus”)

Echipa trimisă în Italia a fost compusă din medici militari, experți în amenințări biologice, chimice și radioactive. Între echipamentele trimise s-a aflat și tehnică pentru studiul patogenilor din sol și suprafețe, inclusiv substanțe de decontaminare.

Toate acestea erau inutile, afirmă experți citați de presa din Peninsulă. Rusia Nu a trimis echipamente care să poată detecta prezența Covid-19.


După sosire, rușii au început munca de decontaminare, chiar dacă ministrul italian al Sănătății explicase deja, pe 18 martie, că nu există motive științifice care să arate că solul ar putea fi o sursă a infecțiilor. La o lună după debutul acțiunii, echipa rusă decontaminase 114 clădiri și peste 400.000 de metri pătrați de străzi în regiunea Lombardia.

Tocmai zona în care s-au derulat operațiunile rusești de decontaminare a fost motivul pentru care misiunea  a fost brusc oprită după ce autoritățile italiene au transmis că nu mai au nevoie de ajutorul Moscovei. Motivul real: experți NATO au avertizat Italia că rușii au ales să decontamineze doar zone aflate în vecinătatea bazelor strategice în care forțele din Atlantic păstrează armament nuclear. În baza aeriană Ghedi sunt amplasate 150 de focoase nucleare.

Roma a decis încetarea misiunii iar trupele rusești au fost retrase joi din Italia, a anunțat ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, citat de Interfax.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: