Premierul Giuseppe Conte a semnat, în noaptea de marţi spre miercuri, un decret ce intorduce carantina la nivelul întregii țări începând de joi și până pe 3 decembrie.
Au fost decise mai multe restricții, unele valabile pentru întreaga țară, iar alte vor fi aplicabile doar în zonel roșii.
Măsurile comune:
- restricţie de circulaţie de la 22:00 la 5:00 dimineaţă, interval în care nu se va putea circula decât din motive legate de muncă sau de sănătate ce trebuie justificate.
- liceele vor trebui să treacă la educaţie de la distanţă
- muzeele vor fi închise
- centrele comerciale vor fi închise în weekend și de sărbători
- transportul public nu va putea accepta mai mult de 50% din capacitatea totală a pasagerilor
- croazierele sunt anulate de la această dată, cu excepţia celor deja în curs
De asemenea, decretul prevede împărțirea celor 20 de regiuni în trei zone – verde, portocaliu şi roşu – în funcţie de gravitatea situaţiei epidemiologice şi mai multe criterii.
Încadrarea regiunilor va fi decisă de Ministerul Sănătăţii, pe baza a aproximativ douăzeci de factori, printre care rata de transmitere sau de ocupare a paturilor din spitale și din unităţile de terapie intensivă.
Până acum, au mai intrat în carantină, cu limitarea parțială a deplasărilor, Franța, Germania și Spania.
De asemenea, cea mai mare parte a Portugaliei a intrat miercuri într-o nouă izolare, mai puţin strictă decât cea din primăvară. Telemunca va deveni obligatorie, însă „datoria civică a rămânerii la domiciliu” este o recomandare puternică, cu o serie de excepţii care permit scurte ieşiri, practicarea sportului sau oferirea de ajutor unei persoane.
Ungaria a închis, tot de miercuri, barurile și locurile de divertisment și va impune restricții de circulație pe timpul nopții. Școlile și magazinele vor rămâne deschise.
Barurile şi restaurantele din Olanda au fost închise pe 13 octombrie, cu excepţia livrărilor la domiciliu, în timp ce întâlnirile publice au fost limitate atunci la patru persoane. Marţi, premierul Rutte a anunțat că muzeele, teatrele, cinematografele, grădinile zoologice şi parcurile de distracţii vor fi închise la rândul lor, pentru că numărul infecţiilor este în creşte în mai multe centre populate. Un plan de a face obligatorie purtarea măştii, pentru care a fost adoptată o lege de urgenţă, în scopul evitării problemelor constituţionale, este aşteptat să intre în vigoare pe 1 decembrie, a spus ministrul Sănătăţii, Hugo de Jonge.
Suedia a limitat la maximum opt numărul de persoane care stau împreună la mese în cafenele și restaurante, pe fondul unei creșteri accentuate a infecțiilor cu coronavirus. „Avem o situație foarte gravă”, a avertizat Stefan Löfven, spunând că virusul „merge în direcția greșită”. Suedia a raportat marți 31 de decese Covid-19, ajungând la un număr total de morți de 5.969.