Toate întreprinderile ”neesențiale” din Italia vor fi închise în încercarea de a opri epidemia coronavirus, a anunțat sâmbătă seara premierul Giuseppe Conte (foto) într-un mesaj video adresat națiunii.
Autoritățile italiene au anunțat sâmbătă seară cel mai grav bilanț de la izbucnirea pandemiei: 793 de morți în 24 de ore.
”Am decis să luăm măsuri suplimentare. Guvernul a hotărât să închidă, pe întreg teritoriul național, toate activitățile productive care nu sunt de strictă necesitate, cruciale și indispendabile furnizării de bunuri și servicii esențiale populației. Încetinim motorul economic al țării, dar nu îl vom opri”, a afirmat premierul Conte.
Potrivit anunțului făcut de premier, guvernul italian a colaborat cu sindicatele și cu federațiile patronale pentru a stabili o listă a lanțurilor de aprovizionare cu utilități publice care nu vor fi afectate de decizie.
Giuseppe Conte a asigurat că supermarketurile și băcăniile, farmaciile, băncile, oficiile poștale și companiile de asigurări vor funcționa în continuare, la fel și serviciile publice esențiale precum transportul.
Premierul a mai făcut apel către italieni să rămână calmi, asigurând că nu există niciun motiv să se panicheze și să ia cu asalt magazinele pentru a-și face provizii pentru perioade lungi.
Guvernul italian urmează să adopte noi mpsuri de sprijin a economiei, a mai transmis Giuseppe Conte.
Guvernul italian a adoptat la începutul lunii martie un pachet de stimulente fiscale în valoare de 3,6 miliarde de euro pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus. Suplimentar, un alt pachet financiar, în valoare de 900 de milioane de euro, a fost aprobat pentru sprijinirea regiunilor din nordul Italiei, cele mai afectate de epidemie.
Cu două săptămâni înainte ca Bruxelles să anunțe suspendarea temporară a regulilor Pactului de Stabilitate, Italia anunțase majorarea deficitului public al Italiei.
Italia este în acest moment cel mai afectat stat din UE de pandemie. Duminică erau raportate 53.578 de cazuri de infectare cu coronavirus, 4.825 de morți și 6.072 de bolnavi vindecați. Circa 90% din cazurile de coronavirus din Italia au fost raportate în cele mai bogate regiuni ale țării, respectiv Lombardia, Veneto și Emilia Romagna.
Efectele epidemiei se resimt însă cel mai puternic asupra sectorului turistic, care reprezintă 13% din PIB-ul Italiei.